Een hypotheek voor senioren

Als het gaat om hypotheken voor senioren, wordt er vaak gedacht in onmogelijkheden. Wij laten graag zien welke mogelijkheden er wél zijn als je ouder bent.

Maak een vrijblijvende afspraak

  • Eerste gesprek altijd kosteloos
  • 100% onafhankelijk
  • We vergelijken ruim 40 aanbieders
  • Klantbeoordeling 9,7
  • Telefonisch, digitaal of op de vestiging
Postcode of (woon)plaats
Afspraak maken
Hypotheker8710
  • Ruim 35 jaar ervaring

    Al sinds 1985 zijn wij de onbetwiste marktleider op het gebied van onafhankelijk hypotheekadvies. Voor het beste advies kun je terecht bij onze ervaren en erkende hypotheekadviseurs.

  • Advies op maat

    We kijken uitvoerig naar je persoonlijke situatie en financiële plaatje. Hierdoor kunnen we de hypotheek adviseren die het best past bij jouw wensen en verwachtingen.

  • Alles onder 1 dak

    Bij De Hypotheker kun je niet alleen terecht voor hypotheekadvies, ook voor ander financieel advies over bijvoorbeeld verzekeringen ben je bij ons aan het juiste adres.

Aandachtspunten seniorenregeling hypotheek

Een nieuwe hypotheek afsluiten of je huidige hypotheek aanpassen hoeft geen probleem te zijn. Wel is het handig om rekening te houden met deze aandachtspunten.

Maximale hypotheek verandert na je 57e

ls je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, of een bestaande hypotheek wilt verhogen, houden hypotheekverstrekkers al vanaf je 57e jaar rekening met je pensioeninkomen. Is je pensioeninkomen lager dan je huidige inkomen, dan wordt bij het verstrekken van een hypotheek rekening gehouden met het lagere pensioeninkomen. De reden hiervoor is dat banken willen voorkomen dat je onverantwoord leent. Je moet namelijk 30 jaar lang de lasten van een annuïteitenhypotheek kunnen dragen. Daarop zijn de regels gebaseerd. Maar ook als je ouder bent dan 57 zijn er voldoende mogelijkheden.

NHG kan een uitkomst zijn

Heb je lagere of gelijkblijvende woonlasten na je verhuizing, bijvoorbeeld omdat je kleiner gaat wonen? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval mag de bank namelijk je werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen voor je nieuwe hypotheek. Dat betekent dat je meer kunt lenen bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan bij een variant die je volledig aflost. Een voorwaarde voor een NHG-hypotheek is dat je nieuwe woning maximaal € 435.000 (in 2024) mag kosten.

Inkomstenbronnen die extra ruimte bieden

Vanaf je 57e wordt er dus op je (toekomstige) pensioeninkomen getoetst. Doordat je pensioeninkomen meestal lager is dan je inkomen uit werk, kun je als oudere vaak een lager hypotheekbedrag lenen. Zelfs geld uit het inkomen van mensen die doorwerken na de AOW-leeftijd wordt niet meegerekend voor de hypotheek. Maar er zijn wel andere inkomstenbronnen die je extra ruimte kunnen bieden, namelijk inkomen uit privé afgesloten pensioenvoorzieningen (bv. bankspaarrekening of lijfrenteverzekering) en inkomen uit beleggingen, spaargeld of ander vrij vermogen.

08 Persoon Die Dingen Vergelijkt@4X

Het proces

Wil jij je huidige hypotheek aanpassen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Maak een vrijblijvende afspraak voor een intakegesprek bij De Hypotheker. Lees hieronder vast het stappenplan door, zodat je weet wat je te wachten staat.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item

Ben je 57 jaar of ouder en wil je een huis kopen, je hypotheek aanpassen of gewoon weten of jouw huidige hypotheek nog aansluit op je situatie? Kom dan langs voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek bij De Hypotheker. De adviseur brengt jouw financiële situatie in kaart, rekening houdend met je (aankomende) pensioen.

Je hypotheek regelen

open-item

Heb je besloten om te gaan verhuizen of om je hypotheek over te sluiten? Dan is het tijd om je hypotheek te regelen. Je levert hiervoor verschillende documenten aan bij je adviseur. Als alle documenten zijn aangeleverd, schrijft je adviseur een advies uit en gaat hij aan de gang met het aanvragen van de hypotheek.

De hypotheekofferte tekenen

open-item

Wanneer de gekozen hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item

Niet alleen bij het kopen van een huis, maar ook bij het oversluiten van een hypotheek ga je naar de notaris. De notaris haalt je oude hypotheek door en schrijft je nieuwe hypotheek in in het Kadaster. Hierna is alles geregeld en kun je gaan genieten van je nieuwe woning of je lagere maandlasten. Gefeliciteerd!

Hypotheek voor senioren: meer informatie

20 Berekening@4X

Met pensioen?

Meer informatie over pensioenen

Lees meer
14 Geld En Spaarvarken@4X

Overwaarde op je woning?

Je overwaarde verzilveren

Lees meer
Constructiemedewerker@4X

Levensloopbestendige woning

Je woning aanpassen

Lees meer

Veelgestelde vragen van senioren

Dit vragen klanten ons vaak

Ik heb een spaarhypotheek. Is oversluiten interessant?

open-item

Wil je je spaarhypotheek oversluiten? Laat je dan goed adviseren. Oversluiten van een spaarhypotheek naar een lagere rente levert namelijk zelden voordeel op. Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente namelijk gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over het vermogen dat je opbouwt om je spaarhypotheek af te lossen. Hoe lager de rente, hoe meer premie je moet inleggen om je doelkapitaal te halen. En de (hoge) premie is niet fiscaal aftrekbaar.

Op hoeveel AOW heb ik recht?

open-item

De hoogte van de AOW is afgeleid van het nettominimumloon en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hierbij wordt gekeken naar je woonsituatie: woon je alleen of met iemand anders.

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

open-item

Een pensioen is het geheel van uitkeringen die je ontvangt nadat je bent gestopt met werken. Het kan bestaan uit AOW en/of werkgeverspensioen. Hiernaast kun je ook zelf je pensioen aanvullen. Dit kan op diverse manieren.

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

open-item

Het is mogelijk om op latere leeftijd een hypotheek af te sluiten, ook als je ouder bent dan 65. In principe hanteren banken geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel zijn er factoren waar je rekening mee moet houden. De bank rekent bijvoorbeeld met je AOW-uitkering en een eventueel werkgeverspensioen voor de berekening van je maximale hypotheek na 65 jaar. Ook kan het zijn dat je na je pensioen minder hypotheekrenteaftrek hebt omdat je in een lagere tariefgroep valt. En zo zijn er nog meer zaken die spelen, dus laat je altijd goed voorlichten door een van onze adviseurs.