Wat gaat de rente doen op lange termijn?
Kan de rente weer terug naar het niveau van voor de coronapandemie? Welke rentevast periode kan ik het beste kiezen? Is de laagste rente altijd het beste? In deze column ga ik in op al deze facetten met betrekking tot de hypotheekrente en heb ik mijn glazen bol in de hand!
Op mijn bureau staat een glazen bol, die ik raadpleeg als klanten mij vragen wat de rente gaat doen op de lange termijn. Uiteraard geeft de glazen bol geen antwoord en is het lastig de toekomst te voorspellen. We kunnen wel terugkijken.
De hoogte van de rente wordt in eerste instantie bepaald door vraag en aanbod naar geld. Als er veel aanbod is en weinig vraag, dan gaat de rente omlaag. Dat is wat er afgelopen decennia is gebeurd. De rente ging langzamerhand omlaag naar het historische dieptepunt halverwege 2021.
De hoogte van de hypotheekrente is daarnaast afhankelijk van de inflatie en dan in het bijzonder de inflatieverwachting. Dit is ook de reden van de stijging van de rente. Dat betekent ook dat, nadat de hoge inflatie is beteugeld, de rentes waarschijnlijk wel weer omlaag kunnen naar het niveau van voor de coronapandemie. Iets wat de economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook verwachten. Wanneer deze daling zich inzet laat zich lastig voorspellen.
Toen de rente zo laag stond kozen veel klanten voor een lange rentevast periode zoals 20 of 30 jaar vast. Nu de rente is gestegen, adviseer ik steeds vaker een kortere rentevast periode. Ook daarbij zal mijn glazen bol geen antwoord geven wat de beste rentevast periode is. Ik kijk daarom specifiek naar de financiële situatie van de klant.
Daarbij past steeds vaker een rentevast periode met een niet zo voor de hand liggende looptijd, zoals bijvoorbeeld 7 jaar of 15 jaar vast. De aanleiding is vaak fiscaal. Voor de hypotheekrenteaftrek is in 2001 een maximale termijn van 30 jaar bepaald. Het belastingvoordeel valt voor een grote groep woningbezitters weg op 01-01-2031. Hier anticipeer ik in mijn advies op, door de rentevast periode af te stemmen op het moment waarop de hypotheekrenteaftrek voor een klant vervalt.
“Op mijn bureau staat een glazen bol, die ik raadpleeg als klanten mij vragen wat de rente gaat doen op de lange termijn.”
Tenslotte heb je als klant veel te kiezen. Er zijn veel geldverstrekkers die een hypotheek willen verstrekken. Daarbij is het niet zaligmakend om op verjaardagen te kunnen vertellen dat je voor de aanbieder met de laagste maandlast hebt gekozen. De hypotheek met de laagste rente is niet altijd de beste. Een hele belangrijke rol spelen de voorwaarden (“de kleine lettertjes”) waaronder de hypotheek wordt verstrekt. Denk bijvoorbeeld aan rentemiddeling. Het juiste advies hierin kan onvoorziene problemen in de toekomst voorkomen.
Voor zo’n uitgebreid en goed advies kun je een afspraak maken bij De Hypotheker Emmen via het afspraakformulier of bel ons op (0591) 640 800.