Inkomensbescherming: een belangrijk onderdeel van het adviestraject
In mijn vorige column, van voor de zomervakantie, schreef ik over het belang van budgetteren en de 50-30-20- regel als alternatief, mocht je niet zo van budgetteren houden. De inzichten die je verkrijgt en de controle die je houdt op je geld is van belang om financieel gezond te blijven. Het inkomen is nodig om je vaste lasten te kunnen betalen, de leuke dingen te kunnen doen en je financiële gezondheid te verbeteren. Vervolgens is het belangrijk om je inkomen te beschermen, zodat je financieel gezond blijft, ongeacht wat er kan gebeuren.
Inkomensbescherming is een belangrijk onderdeel van het adviestraject dat ik als adviseur biedt aan mijn klanten.
Het beschermen van het inkomen speelt een rol als je kijkt naar de financiële gevolgen bij langdurige ziekte, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Of denk aan een situatie waarbij je hopelijk even “in-between-jobs” zit en een ww-uitkering ontvangt.
Mocht een partner onverhoopt komen te overlijden, dan heeft dit ook effect op het besteedbare inkomen en tenslotte kijk ik ook altijd naar het langleven-scenario: is de hypotheek en zijn de vaste lasten nog betaalbaar na pensionering? En is er nog voldoende inkomen of vermogen om de leuke dingen te kunnen blijven doen?
In het adviestraject laat ik je zien wat er financieel gebeurt bij deze onvoorziene gebeurtenissen en tegenslagen.
Allereerst gaan we kijken op welk vangnet je kunt rekenen vanuit de sociale zekerheid. Denk aan een WW-uitkering bij werkloosheid, een WIA-uitkering bij arbeidsongeschiktheid of een AOW-uitkering bij pensionering.
Vervolgens is het belangrijk om te weten wat de werkgever aan voorzieningen heeft getroffen. Hoe is de loonbetaling bij ziekte? Is er een verzekering die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid of overlijden? Hoe is het pensioen geregeld?
Tenslotte gaan we kijken welk bedrag je zelf kunt besparen en of je daarmee de inkomensachteruitgang kunt opvangen. Inzicht in je uitgaven, weten waar je je geld aan uitgeeft, kan ons dan makkelijk antwoorden geven of we de inkomensrisico’s zelf kunnen opvangen.
"Inkomensbescherming is een belangrijk onderdeel van het adviestraject."
De vaste lasten zullen blijven doorlopen ongeacht in welke situatie je terecht komt. Deze lasten kun je alleen verlagen als je bereid bent om de woning te verkopen om vervolgens goedkoper te gaan wonen.
In hoeverre wil en kun je besparen op de uitgaven die je gebruikt voor de leuke dingen in het leven en voor de persoonlijke behoeften?
Ben je bereid om in te leveren op je financiële gezondheid door minder te gaan sparen?
Is er een resterend tekort? Dan heb ik passende verzekeringsoplossingen om het inkomen te kunnen beschermen.
Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor.