Nieuwbouwwoning in Houten en omgeving? De Hypotheker helpt je bij de financiering!
In Houten en omgeving zijn er allerlei nieuwbouwprojecten. Hofpark, Hoef en Haag en De Kiem van Houten zijn hier enkele voorbeelden van.
Zie je jezelf al wonen in een mooie nieuwbouwwoning in Houten of omgeving? De Hypotheker legt je graag uit wat er allemaal bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt kijken.
Nieuwbouw Houten en omgeving
Er zijn verschillende nieuwbouwprojecten in Houten en omgeving. Hieronder lichten we een aantal projecten uit:
- Hofpark: tussen Castellum en het buitengebied wordt de laatste wijk als 'grote finale' van Houten-Zuid ontwikkelt, met de naam Hofpark. Wat het nieuwbouwplan Hofpark zo bijzonder maakt is dat het ligt op een archeologisch rijksmonument. Op deze locatie in Houten-Zuid zijn sporen gevonden van bewoning uit de brons-, ijzer- en Romeinse tijd. Het project is in maart 2020 gestart.
- Hoef en Haag: tussen Vianen en Hagestein, in de groene omgeving aan de Lek, wordt de nieuwbouwwijk Hoef en Haag gebouwd. In de deelgebieden Het Lint, De Erven en Het Dorpshart komen zo'n 1800 woningen, waarvan een groot deel al wordt bewoond.
- De Kiem van Houten: is de nieuwste en meteen ook de laatste woonwijk binnen De Vijfwal in Houten-Zuid. De jonge wijk ontkiemt zich met in totaal 308 woningen en appartementen, die de komende jaren in enkele fases gebouwd zullen worden. De verkoop van fase 2 is gestart en is momenteel in volle gang. Op 17 maart 2021 is fase 2B in verkoop gegaan. De inschrijving voor deze fase is inmiddels gesloten. De laatste fase, fase 2C, is op dit moment in voorbereiding.
Hypotheek bij een nieuwbouwwoning
Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan ben je zeker van goede isolatie, een energiezuinige installatie en modern sanitair. Bovendien kun je het huis en de tuin helemaal naar eigen smaak inrichten. Soms is het mogelijk om een huis "kaal" te laten opleveren. Dan zijn alleen de buitenmuren en de kozijnen aanwezig. De rest laat je zelf naar eigen voorkeur afbouwen. Dit wordt aangeduid met de term casco.
Koop je alleen een kavel grond, dan kun je een huis laten bouwen naar eigen smaak. Je krijgt bij nieuwbouw dus te maken met allerlei extra kosten, zoals tuinaanleg en erfafscheiding, wand- en vloeraankleding en eventueel meerwerk van de aannemer. Houd bij de aankoop van een nieuwbouwwoning ook rekening met de kosten van bouwrente of depotrente.
Kosten aankoop nieuwbouwwoning
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komen er allerlei extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de aanleg van de tuin en erfafscheiding. De bijkomende kosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning bedragen gemiddeld 9 procent van de koopprijs. Je kunt drie type kosten onderscheiden: kosten voor de aankoop, kosten voor het verkrijgen van de hypotheek en kosten aan het huis zelf.
Onder kosten voor de aankoop valt de bouwrente en eventuele notariskosten om eigenaar te worden van de grond. Bij kosten voor het verkrijgen van de hypotheek moet je denken aan advies- en bemiddelingskosten, het opstellen van de hypotheekakte door de notaris, taxatiekosten, aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie, rente en kosten van een eventueel overbruggingskrediet, bereidstellingsprovisie en renteverlies. Tot slot heb je natuurlijk ook kosten aan het huis zelf. Hierbij moet je denken aan de inrichting, schilderen / behangen en meerwerk.
Alles weten over het kopen van een nieuwbouwhuis
Meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? Kom langs bij De Hypotheker in Houten om jouw financiële mogelijkheden te bespreken. Je eerste afspraak is kosteloos en vrijblijvend.