Een huis kopen zonder vast contract. Kan dat?

Je hoort en ziet overal dat de huizenmarkt afkoelt. Dit kan voor jou hét moment zijn om (opnieuw) de woningmarkt op te gaan. Het is in deze fase heel belangrijk om goed te inventariseren hoe jouw financiële situatie in elkaar steekt. Het is zeker niet gemakkelijk om dit zomaar even voor jezelf te bepalen. De Hypotheker Rotterdam helpt je daar graag bij. In deze blog wil ik dieper ingaan op één van de meest gestelde vragen tijdens onze oriëntatiegesprekken: Een huis kopen zonder vast contract, kan dat? 

Jilles Bouter, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Rotterdam Goudse Singel Jilles Bouter | Hypotheekadviseur De Hypotheker Rotterdam
Leestijd: 3 min
Laatste update 25/04/2023
Zzp Warm

Jazeker! Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een hypotheek te krijgen zonder vast contract. De meest voorkomende oplossing is een intentieverklaring tot een vast contract. Dit is een verklaring vanuit de werkgever dat het tijdelijke contract van de werknemer na afloop wordt omgezet in een vast contract. Deze verklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. In dit geval ziet de geldverstrekker jou als een vaste werknemer en wordt het huidig inkomen aangehouden in de berekening voor de hypotheek.

Het merendeel van de bedrijven geeft een intentieverklaring tot een vast contract af, maar het is niet vanzelfsprekend dat jouw werkgever dat ook doet. Het is daarom belangrijk om dit voor de zoektocht na te vragen bij jouw werkgever. Op het moment dat je deze verklaring niet krijgt, wordt er namelijk niet gerekend met jouw actuele inkomen, maar zal het arbeidsverleden bepalend zijn voor de hypotheek. Tot een aantal jaar geleden was de enige andere optie de rekensom van het gemiddelde van de afgelopen drie jaar via jaaropgaves.

Het is overigens goed om te vermelden dat voor sommige beroepen, bijvoorbeeld artsen en onderzoekers, een uitzondering wordt gemaakt waardoor geldverstrekkers met het actuele inkomen rekenen, ondanks het ontbreken van de intentieverklaring.

Tegenwoordig is een andere optie om een inkomen te bepalen via Inkomensbepaling Loondienst. Dit is de digitale versie vanuit het UWV Verzekeringsbericht, die de jaaropgaves vervangt, waarbij het gemiddelde berekend wordt over de afgelopen periode, maar waarbij de laatste periode zwaarder meeweegt dan de eerste periode. Dit is een heel goed én snel alternatief wanneer je géén intentieverklaring tot een vast contract krijgt. Daarnaast kan dit ook in het voordeel werken als je structureel veel overige inkomsten krijgt naast je reguliere salaris.

De derde en laatste optie komt van Arbeidsmarktkansen.nl. Zij berekenen op basis van een vragenlijst wat jouw verdiencapaciteit op de arbeidsmarkt zou moeten zijn aan de hand van leeftijd, werkervaring en officiële diploma’s van DUO. Als je een voldoende haalt voor deze test, komt daar een toetsinkomen uit waarmee wij jouw maximale hypotheek kunnen berekenen. 

Zoals je ziet, zijn er best veel alternatieven. Het is alleen heel belangrijk om te weten welke methode voor jou het beste werkt en past in de situatie, omdat niet alle geldverstrekkers dezelfde methoden accepteren. Bij De Hypotheker werken we met de gehele markt samen en met elkaar bekijken we wat voor jou de beste oplossing is. Wil je meer weten over één of meerdere methodes? Maak dan snel een afspraak bij De Hypotheker Rotterdam aan de Goudsesingel 121. Jazeker!

Afspraak maken