Zo verbruik je meer zonnestroom voor jezelf
Klanten van Eneco met zonnepanelen gaan binnenkort betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het stroomnet. Een flinke extra kostenpost voor groene huishoudens. De energieleverancier wil klanten stimuleren om hun zonnestroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken. Maar hoe doe je dit zo goed mogelijk?
Eerst even naar de nieuwe regels. Want hoe zit het op dit moment ook alweer bij energiemaatschappijen die nog geen nieuwe regels hebben ingevoerd? Gemiddeld gebruiken huishoudens met zonnepanelen ongeveer 30 procent van hun opgewekte stroom zelf. Dit gebeurt als apparaten aanstaan op het moment dat de panelen hun werk liggen te doen. Zelf ben je dan meestal niet thuis en kun je dus niet de wasmachine of vaatwasser aanzetten. Dat betekent dat het overgrote deel van de zonnestroom terugstroomt in het energienet. Op het moment dat je ’s avonds wel tv kijkt of huishoudelijke apparaten aanzet betaal je gewoon voor de stroom.
Een mooie meevaller is dat je als zonnepanelenbezitter deze twee dingen tegen elkaar mag wegstrepen. Dit heet de salderingsregeling. Stel je levert op een dag 1000 kWh terug aan het stroomnet en verbruikt in de avonduren ook 1000 kWh, dan is dat een netto 0. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je zelfs nog een kleine vergoeding. De salderingsregeling is niet onomstreden, maar een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer stemde onlangs voor behoud van het salderen.
Daar zijn energiemaatschappijen zachts gezegd niet gelukkig mee. Omdat steeds meer daken worden voorzien van zonnepanelen, verdienen energiemaatschappijen steeds minder en maken ze meer kosten. Die kosten worden verdeeld onder alle klanten, met en zonder zonnepanelen. Niet helemaal eerlijk, menen de maatschappijen.
Als tegenreactie op het aanblijven van de salderingsregeling ondernemen verschillende energieleveranciers nu actie. Zo waren Vandebron en Green Choice de eerste partijen die voortaan een vast tarief rekenen voor eigenaren van zonnepanelen. Eneco kiest voor een tarief per kWh.
Meer stroom direct zelf gebruiken
De nieuwe regelingen zijn natuurlijk balen voor mensen met zonnepanelen, al heeft Eneco aangegeven dat ze stoppen met het teruglevertarief op het moment dat de salderingsregeling (alsnog) wordt geschrapt. Hoe dan ook wordt het de komende jaren steeds belangrijker om je zonnestroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Voor je portemonnee en voor het stroomnet dat zo minder snel overbelast raakt.
Maar waar begin je? Milieu Centraal zette 5 tips op een rijtje, waardoor jij die 30 procent zonnestroom die je doorgaans zelf verbruikt flink kunt verhogen.
Zet energieslurpers aan als de zon schijnt
De beste tip is om beter te timen met het aanzetten van bepaalde apparaten. Denk dan vooral aan de apparaten die je af en toe wel aan moet zetten, zoals de vaatwasser, de droger of de wasmachine. Dit zijn niet alleen noodzakelijke apparaten, ze zijn vaak ook de grootste energieslurpers die we in huis hebben.
Draai daarom de was bijvoorbeeld zoveel mogelijk op het moment dat je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Dit hangt deels af van de ligging van je panelen, maar zal meestal rond 12 uur ’s middags zijn. Vooral het startmoment is overigens belangrijk. Wasprogramma’s vragen meestal in het eerste uur de meeste stroom.
Ben je niet vaak thuis rond de middag? Veel apparaten kun je met een timer op een later moment laten starten. Nieuwere apparatuur heeft soms een wifi-verbinding waarmee de wasmachine of droger verbonden is met het internet. Zo kun je via een app de apparaten ook starten als je niet thuis bent.
Elektrische auto? Laad hem overdag op!
Heb je een elektrische auto en zonnepanelen? Dan kun je een hoop geld besparen door hem tijdens de zonnige uren aan de thuislader te hangen. Door hier handig mee om te gaan kun je het eigen verbruik van je zonnestroom zelfs verdubbelen!
Ook op het gebied van laadpalen en elektrische auto’s zijn er tegenwoordig veel apps die het duurzame leven een stukje makkelijker maken. Bij veel laadpalen kun je bijvoorbeeld instellen wanneer de paal meer of minder stroom moet leveren aan de auto. Zo kun je goed plannen dat je auto zo veel mogelijk wordt opgeladen op de zonnigste momenten van de dag.
Een warme douche op stroom van de zon
Voor het verwarmen van je woning met een warmtepomp zijn zonnepanelen nog niet de ideale oplossing. In de koudste maanden schijnt de zon het minst en leveren je zonnepanelen het minste op. Voor douchen geldt in zekere zin hetzelfde. Dat doe je toch vooral in de ochtend of avond als de zon nog niet volop schijnt.
Een volledig elektrische warmtepomp beschikt over een voorraadvat waarin warm water wordt opgeslagen. Probeer dit zoveel mogelijk te verwarmen met zonnestroom op zonnige momenten. Dit kan heel eenvoudig met een simpele tijdklok en zorgt voor een aanzienlijke stijging in de opgewekte stroom die je direct gebruikt.
Kies voor een minder optimale opstelling voor meer eigen verbruik
De ideale opstelling voor zonnepanelen is op het zuiden. De zon trekt van oost naar west via het zuiden en staat rond de middag op het hoogste punt. Ben je op dat moment niet vaak thuis, maar in de ochtend of avond wel? Dan kun je ervoor kiezen om je panelen net iets meer naar het oosten of westen te leggen. Ze leven dan het meeste op als jij de meeste stroom verbruikt.
Een zonneaccu is (nog) niet de oplossing
Als het terugleveren van stroom geld kost, lijkt het misschien aantrekkelijk om een zonneaccu te kopen en de opgewekte stroom op te slaan. Helaas is die optie op dit moment nog niet goed voor je portemonnee. Daarvoor is de aanschafprijs van € 4.000 tot € 6.000 nu nog te hoog en de opslagcapaciteit te laag.
Daarnaast heb je te maken met seizoensinvloeden. In de zomer kan een gemiddelde zonneaccu niet alle stroom die je opwekt opslaan en in de winter leveren je panelen te weinig op om de accu volledig op te laden.