Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
Voor veel mensen zijn de kosten voor hun hypotheek iedere maand de grootste kostenpost. Bij het afsluiten van je hypotheek heb je een lening afgesloten die je meestal in 30 jaar terugbetaalt. Maar in die 30 jaar kan er veel gebeuren. Wat gebeurt er als je op een gegeven moment je hypotheek niet meer kunt betalen?
Laten we beginnen met een kleine geruststelling: de bank staat niet direct bij je op de stoep als je een maand je hypotheek niet betaalt. Er gaat vaak enige tijd overheen voordat je hypotheekverstrekker overgaat tot actie. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het belangrijk is om iedere maand te voldoen aan je betalingsverplichting zoals je die hebt afgesproken. In veel gevallen blijft het niet bij eenmalig niet betalen en stapelen problemen zich heel snel op.
Klop aan bij de bank
Verwacht je dat je op korte termijn problemen gaat krijgen met het betalen van je hypotheek? Meld dit zo snel mogelijk bij je hypotheekverstrekker. Hoe eerder je dit doet, hoe beter zij mee kunnen denken over een eventuele oplossing. Er zijn voorbeelden van geldverstrekkers die tijdelijk uitstel van betaling aanboden of voor korte tijd de hypotheekrente bevroren. Onderneem daarom actie en neem contact op met je hypotheekverstrekker. Beter voordat de problemen beginnen, dan pas als je maanden betalingsachterstand hebt.
Hypotheek aanpassen
Een andere optie die je misschien af kunt spreken met je hypotheekverstrekker is het aanpassen van je lopende hypotheek. Op die manier kun je jouw maandlasten verlagen, waardoor je hopelijk de lasten wel kunt dragen. Bij een hoge rente, kun je kijken of oversluiten naar een lager rentetarief een optie is. Ook zijn geldverstrekkers soms bereid om de looptijd van een deels afgeloste hypotheek te verlengen. Hierdoor verspreid je de openstaande hypotheeksom over een langere periode en dalen je maandlasten.
Verkoop of gedwongen verkoop
Hoewel de meeste banken in het begin niet heel streng zullen zijn bij betalingsproblemen, is hun geduld niet eindeloos. Loopt jouw betalingsachterstand iedere maand verder op, dan zal de bank in het uiterste geval willen dat je jouw woning verkoopt om op die manier hun geld te krijgen.
Je kunt er altijd voor kiezen om jouw woning zelf te koop te zetten. Op die manier krijg je gewoon de marktwaarde van dat moment voor je huis. Lopen je hypotheekschulden heel hoog op, dan heeft de bank het recht om zonder tussenkomst van de rechter jouw huis te verkopen via een veiling. In de praktijk levert dit een stuk minder op dan verkoop op de reguliere manier.
Hypotheek met NHG
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan ben je tot op zekere hoogte beschermd wanneer je betalingsachterstand hebt. NHG heeft bijvoorbeeld de woonlastenfaciliteit. Hiermee kun je tijdelijk een extra lening afsluiten, tegen gunstige voorwaarden, waarmee een deel van je woonlasten worden betaald. Moet jouw woning worden verkocht en heb je een restschuld? Dan wordt deze schuld onder voorwaarden door NHG betaald.
Houd grip op je geld
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om altijd scherp te hebben hoeveel geld je maandelijks binnenkrijgt en hoeveel je iedere maand uitgeeft. Door hier een goede balans in aan te brengen, voorkom je mogelijk problemen op de lange termijn. Heb je ruimte om te sparen? Zet dan ook iedere maand een bedrag opzij. Zo bouw je een buffertje op voor een eventuele financieel mindere periode.