Waarom staat een huis soms lang(er) te koop?
In de huidige woningmarkt lijkt het soms alsof ieder huis verkocht is als je 2 keer met je ogen knippert. In het 4e kwartaal van 2023 duurde het gemiddeld 30 dagen voordat een woning verkocht was. Toch zijn er soms huizen die wel een aantal maanden op Funda nodig hebben, voordat ze verkocht zijn. Voordat je meteen denkt ‘er zal wel iets met de woning zijn, dus kijken heeft geen zin’, zetten we een aantal redenen op een rijtje waardoor je die woning misschien tóch moet overwegen.
Een erg ambitieuze vraagprijs
We beginnen met de meest voor de hand liggende reden: de vraagprijs. Door de gekte op de woningmarkt gingen veel huizen de afgelopen jaren voor hoge bedragen weg en overbieden was eerder regel dan uitzondering. Door de stijgende huizenprijzen, stegen ook de verwachtingen van veel verkopers. Het resultaat was dat het prijskaartje van sommige woningen misschien een beetje té ambitieus was. Zelfs in de huidige markt.
Als verkopers niet bereid zijn om een relatief hoog bod uit te brengen en de verkoper wil geen water bij de wijn doen, kan er een impasse komen in de verkoop. Daardoor gaat er meer tijd overheen voordat er een passend bod is of voordat de verkoper wil zakken in de vraagprijs.
Ben je enthousiast over de een woning die langer te koop staat, maar twijfel je of de vraagprijs wel passend is? Dan is er misschien wel ruimte voor onderhandeling met de verkoper. Bied daarom gerust (een stuk) lager dan de vraagprijs. Met je bod laat je zien dat de prijs in jouw ogen te hoog is en leg je de bal bij de verkoper die misschien wel bereid is om te zakken.
De woning is kaal of een opknapper
Soms zie je tijdens het zoeken naar huizen opeens een vraagprijs die te mooi is om waar te zijn. Wanneer je de advertentie aanklikt en de foto’s bekijkt, zie je snel waarom: er moet nogal wat gebeuren om het huis in goed bewoonbare staat te krijgen.
De laatste jaren zijn klushuizen steeds minder in trek. Kopers willen het liefst een woning die instapklaar is en zijn bereid daar fors meer voor te betalen. Dat betekent wel dat opknappers vaak langer moeten wachten op een nieuwe eigenaar die het potentieel van het huis ziet.
De huidige eigenaar heeft een bijzondere smaak
Met alle visgraatvloeren en zwartmetalen deuren zou je bijna denken dat iedereen tegenwoordig dezelfde smaak heeft. Er zijn (gelukkig) ook nog genoeg mensen die lekker buiten de gebaande paden lopen en hun huis helemaal naar eigen wens inrichten. Bij de verkoop van een woning kan die eigen stijl ook afschrikken. Een felroze keuken of gele badkamer is iets waar je als koper doorheen moet kunnen kijken als het niet je smaak is.
Niet iedere koper kan dit uiteraard. Een handige klusser zal niet schrikken van een badkamer die vervangen moet worden, maar voor een ander is dit een flinke drempel. Ook klussen die minder ingrijpend zijn, kunnen kopers afschrikken. Denk aan een heel fel kleurtje op de muur of een behangetje met een uitgesproken motief. Niet voor niets laten veel verkopers hun huis voor de verkoop nog even verven in neutrale kleuren.
Deins jij niet terug voor een klus en zie jij mogelijkheden waar anderen misschien schrikken? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een keer te gaan kijken bij een woning die afwijkt van de standaardsmaak.
Het is een duurder segment
Een vrijstaande woning staat meestal een stuk langer te koop dan een appartement. Hoe hoger de vraagprijs, hoe kleiner de groep mensen die de woning kan betalen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een woning in het duurdere segment een paar maanden te koop staat voordat er een koper is gevonden.
Er is echt iets met de woning
Als je denkt ‘misschien is er iets met deze woning’ kan er natuurlijk ook echt iets met de woning zijn. Misschien is er sprake van een fundering die op termijn aan vervanging toe is, is er sprake van lekkage of is de dakkapel nodig aan vervanging toe.
De meeste makelaars maken gelukkig in de advertentietekst al melding van gebreken waar je als kijker van op de hoogte moet zijn. Vraag hier altijd op door tijdens een bezichtiging. De informatie van de makelaar kun je meenemen in de overweging om wel of geen bod te doen en de hoogte van een eventueel bod. Ga zelf ook op onderzoek uit en laat je informeren over de kosten die nodig zijn om het huis helemaal op te knappen. Deze kun je, met onderbouwing meenemen, in je bod.
Durf vragen te stellen
Tijdens een bezichtiging mag je als potentiële koper de verkopend makelaar de kleren van het hemd vragen. Durf ook zeker de vraag te stellen waarom de woning al langere tijd te koop staat. Als het goed is, kan de verkoopmakelaar goed uitleggen waarom er nog geen winnend bod is geweest.
Dat er minder animo is voor een woning, betekent ook dat je waarschijnlijk geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen. Vraag daarom bij twijfel om een tweede bezichtiging en neem dan iemand mee met een kritische blik. Een extra paar ogen ziet altijd meer en kan je misschien wijzen op punten die je zelf niet zouden opvallen.
Tot slot: bij twijfel over de technische staat van het huis kun je er altijd voor kiezen om te bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Blijkt uit de keuring dat er sprake is van grote gebreken? Dan kun je nog onder de koop uit. Nog een voordeel als de kopers niet in de rij staan.