Swipen voor je woning: vier alternatieve manieren om een huis te kopen
Swipen, swappen en zelfs swoppen – de initiatieven die het makkelijker moeten maken om een nieuwe woning te kopen schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Maar welk initiatief sluit nu het best aan op jouw (woon)situatie en wensen? Wij verzamelden vier interessante alternatieven op het 'reguliere' aankoopproces om je alvast op weg te helpen.
HuisSwop: woningruil à la Tinder
Sta je open voor woningruil, maar lukte het nooit om gelijkgestemden te vinden? HuisSwop maakt het makkelijker voor je. Dit doen ze op een manier die wel héél erg aan een bepaalde datingsapp doet denken. Je registreert op HuisSwop je eigen woning en swipet vervolgens naar links of rechts op woningen die op basis van je voorkeuren tevoorschijn komen. Als de ander ook op jou geswipet heeft, dan hebben jullie een match en kunnen jullie met elkaar in contact komen om een wederzijdse verkoop te bespreken.
De uiteindelijke ruil vindt plaats op basis van de waardeverschillen die jullie overeenkomen. Zo krijg je niet te maken met de frustraties van het overbieden op een woning.
Cribb
Een van de problemen op de woningmarkt is dat veel mensen hun eigen woning pas te koop zetten op het moment dat ze een nieuwe woning hebben gevonden. Logisch, zou je denken. Maar het zorgt er ook voor dat de woningmarkt nog verder op slot komt te zitten. Iedereen zit dan namelijk op elkaar te wachten.
Het online platform Cribb is een initiatief om het woningaanbod te vergroten en daarmee de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. De oplossing van het platform is eigenlijk heel simpel: je krijgt pas toegang tot het woningaanbod van Cribb als je ook je eigen woning aanbiedt. Op deze manier komen woningkopers- en aanbieders op een eerder moment in contact met elkaar - ideaal voor doorstromers.
Makelaarsland
Kan je wat hulp gebruiken bij de aankoop van een woning, maar hou je wel zelf liever de regie? Dan is Makelaarsland een goede optie. Dankzij hun aankoopcoaches krijg je ondersteuning op afstand en kan je veel zelf doen - zo bespaar je veel geld op makelaarskosten. Mocht je toch liever volledig begeleid willen worden, dan kan Makelaarsland je ook koppelen aan een aankoopmakelaar die het uitzoek- en regelwerk wel helemaal voor jou regelt.
Een huis kopen op een veiling
Als je geen zin hebt om de hele dag op Funda te zitten of om een aankoopmakelaar te betalen, dan is een veiling misschien wel iets voor jou. Vooral executieveilingen zijn interessant: hier worden huizen geveild van mensen die, bijvoorbeeld, hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Soms voor wel 20 tot 30 procent onder de marktwaarde. Ondanks dit grote voordeel, zitten er ook haken en ogen aan. Er gelden namelijk andere regels dan bij reguliere woningaankoop. De belangrijkste is dat je de financiering al van te voren moet hebben geregeld, omdat een koop bindend is.
Jouw droomhuis gevonden? Maak nu een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.