Van huren naar kopen: dit verandert er
Van een huurwoning naar een koopwoning verhuizen is een mooie stap. Maar ook een stap waarbij er een aantal dingen veranderen waar je wel rekening mee moet houden. Zo ga je waarschijnlijk een mooie spaarpot opbouwen, maar bij het woningeigenaarschap komen ook meer verantwoordelijkheden kijken. We vertellen je over een paar voor- en (kleine) nadelen van een koophuis ten opzichte van een huurwoning.
Maandlasten zijn niet langer ‘weggegooid geld’
‘Huren is geld weggooien’, wordt vaak gezegd. En hoewel je ook in een huurhuis hartstikke gelukkig kunt zijn, zit er wel een kleine kern van waarheid in die gevleugelde uitspraak. Wanneer je huur betaalt, is dat geld namelijk voor altijd weg. Voor jou dan. Want de woningbouwvereniging of je huurbaas is er natuurlijk hartstikke gelukkig meer.
Met de maandlasten die je betaalt voor je hypotheek zit dat anders. Daarin zit namelijk ook een belangrijke component, namelijk aflossing. Je hypotheekverstrekker heeft jou namelijk geld geleend om je huis van te kopen. Dat geld willen ze natuurlijk ook graag weer een keer terug. Daarom betaal je gedurende de looptijd van je hypotheek, meestal 30 jaar, iedere maand een klein beetje terug. Je woning wordt daarmee iedere maand een beetje meer van jou en een beetje minder van de bank. Als je over een tijd je huis verkoopt, krijg je deze aflossing weer terug. Tenzij je de woning voor minder verkoopt dan waarvoor je hem gekocht hebt.
De geldverstrekker leent het hypotheekbedrag natuurlijk ook niet zonder tegenprestatie. Bovenop je aflossing betaal je ook iedere maand hypotheekrente. Dit is eigenlijk de vergoeding die je aan de hypotheekverstrekker betaalt voor het feit dat ze jou de hypotheek hebben verstrekt. In tegenstelling tot je aflossing ben je de betaalde hypotheekrente wel kwijt.
Hypotheekrente is aftrekbaar
Als huiseigenaar kun je gebruikmaken van een mooi belastingvoordeel: de hypotheekrenteaftrek. In het kort betekent dit dat je een deel van de betaalde hypotheekrente af mag trekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je dus minder belasting en dalen je netto maandlasten voor je hypotheek.
Hoewel de hypotheekrenteaftrek de laatste jaren stapsgewijs is afgebouwd en er plannen zijn om de regeling op termijn helemaal af te schaffen, lijken wee er voorlopig nog gewoon gebruik van te kunnen maken.
De hypotheekrenteaftrek wordt ieder jaar berekend bij je belastingaangifte. Je kunt ervoor kiezen om een deel van het bedraag maandelijks uit te laten keren. Hiervoor moet je een voorlopige aanslag invullen bij de Belastingdienst. Mogelijk moet je dan bij je definitieve aangifte wel geld terugbetalen. Bijvoorbeeld wanneer je inkomen in het jaar verandert.
Je gaat meer gemeentebelasting betalen
Een koopwoning heeft echt niet alleen maar voordelen. Als woningeigenaar moet je namelijk wel opdraaien voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting betaal je aan de gemeente voor het feit dat je eigenaar bent van de woning. Als huurder hoef je de OZB niet te betalen en is die factuur voor de verhuurder. De aanslag van de gemeentebelasting zal als woningeigenaar daarom een stukje hoger uitvallen.
Hoeveel OZB je gaat betalen hangt af van de waarde van je woning. Die stelt de gemeente ieder jaar vast in de vorm van de WOZ-waarde. De OZB is een variërend percentage van die WOZ-waarde en kan dus ieder jaar verschillen. Om de WOZ vast te stellen kijkt de gemeente onder andere naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in het afgelopen jaar.
De opstalverzekering is voor jou
Met een opstalverzekering is je woning beschermd tegen schade door onder andere brand, neerslag en storm. In je huurwoning had je geen omkijken naar deze verzekering. Het was vooral belangrijk dat je eigendommen in het huis beschermd waren met een goede inboedelverzekering.
Met een koophuis zit dat anders. Je bent immers zelf eigenaar van de woning en dus moet je ook zelf zorgen voor een goede verzekering. Overigens is dat meestal geen keuze. Vrijwel alle hypotheekverstrekkers stellen je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voordat ze een hypotheek verstrekken.
Koop je aan appartement, dan is de opstalverzekering geregeld via de Vereniging Van Eigenaren (VVE). Niet iedere VVE neemt het helaas even nauw met de regels, dus check dit altijd even bij de aankoop van een appartement.
Jouw huis, jouw stijl
Misschien wel het allerleukste van een koopwoning is dat je hem helemaal naar jouw eigen smaak kunt maken. Zo wordt het niet alleen op papier, maar ook in het jóúw huis. Wil je een opvallend behangetje, een nieuwe vloer of een kek kleurtje op de muur? Niets of niemand die je tegenhoudt. Bij een huurwoning heb je meestal toestemming nodig van de verhuurder voordat je grote wijzigingen door mag voeren. Nu heb je alle vrijheid!
Nou, álle vrijheid ook weer niet. Dat je eigenaar bent, wil overigens niet zeggen dat je ook alles met de woning mag doen. Zo kon een vrouw die haar buitenmuren felgroen verfde rekenen op kritiek van haar buren én de gemeente. De hoogste rechter bepaalde uiteindelijk dat het huis moest worden overgeverfd. Bij een appartementencomplex krijg je vaak te maken met de VVE voordat je grote wijzigingen door mag voeren.
Op zoek naar je eerste koophuis?
Ben jij je al druk aan het oriënteren op je eerste koophuis of ben je gewoon benieuwd naar je mogelijkheden? Kom eens langs op een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt voor een gratis oriëntatiegesprek. Jouw Hypotheker kan je alles vertellen over de mogelijkheden en heeft een antwoord op al je vragen. Bekijk ook eens ons handige stappenplan voor het kopen van je eerste huis!