Uit elkaar en samen een koopwoning? Dan moet je hier aan denken
Bij een relatiebreuk komt er al genoeg op je af. Helemaal wanneer jij en je ex-partner samen een koopwoning hebben. In deze blog lees je waar je aan moet denken wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan.
Wat is er mogelijk?
Of het nu gaat om een scheiding of een relatiebreuk, in de basis zijn er drie opties:
1. Het huis verkopen
Als het financieel niet haalbaar is dat één van jullie in de woning blijft, of je kiest ervoor om geen van beiden in de woning te blijven, dan is het een optie de woning te koop te zetten. Houd hierbij rekening met eventuele overwaarde of een restschuld, dit geld of de schuld moet samen verdeeld worden.
2. Eén partner blijft in het huis wonen
Deze optie houdt simpelweg in dat één van beiden de ander uitkoopt. De volledige hypotheeklasten worden dan op één inkomen gezet. De partner die niet in de woning blijft wonen, heeft recht op de helft van de waarde van het huis.
3. Het huis en hypotheek onverdeeld laten
Soms kiezen voormalige partners ervoor om samen eigenaar te blijven van hun woning. Dit heeft veelal te maken met een financieel aspect of wanneer er kinderen zijn. Je blijft beiden aansprakelijk voor de woning en je kunt zelf afspraken maken over wie welke kosten op zich neemt.
Inboedel verdelen
Wanneer je samen een huis bezit, is de inboedel waarschijnlijk ook samen aangekocht. Bij een relatiebreuk is er dan sprake van een boedelverdeling. Hoe je de inboedel samen gaat verdelen, hangt af van de samenlevingsvorm die jullie hadden:
1. Gemeenschap van goederen
2. Beperkte gemeenschap van goederen
3. Onder voorwaarden of een samenlevingscontract
4. Samenwonen zonder contract
Wil je meer gedetailleerde informatie over wat te doen wanneer je uit elkaar gaat? Download dan de whitepaper of maak direct een afspraak bij een hypotheekadviseur.