Blog Blog

Schutting plaatsen in je tuin: wat zijn de regels?

Mag je zomaar een schutting plaatsen in je tuin, of zijn hier regels voor? Wij geven je de do’s en don’ts bij het plaatsen van een schutting.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/05/2023
tuin

Regels schutting plaatsen

Je mag niet zomaar een schutting plaatsen zonder rekening te houden met de geldende regels. De regels voor het plaatsen van een schutting kunnen verschillen per gemeente en kunnen worden zijn vastgelegd in de plaatselijke bouwverordening. Hieronder vind je enkele algemene regels die vaak gelden:

  • De schutting moet geplaatst worden op eigen grond. Als je niet zeker bent van de exacte grenzen van jouw grond, is het verstandig om een kadastraal onderzoek te laten uitvoeren.
  • De maximale hoogte van de schutting verschilt per gemeente, maar meestal mag deze niet hoger zijn dan 2 meter. Er kunnen echter uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld als de schutting langs een openbare weg staat.
  • In de meeste gevallen moet de schutting minimaal 50 cm vanaf de perceelgrens worden geplaatst. Sommige gemeenten hebben afwijkende regels, dus het is belangrijk om dit na te gaan.
  • Het is verstandig om vooraf te controleren of er beperkingen zijn op het gebruik van bepaalde materialen. Sommige gemeenten staan bijvoorbeeld geen houten schuttingen toe vanwege brandgevaar.
  • In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting. Dit geldt bijvoorbeeld als de schutting hoger is dan 2 meter, of als deze langs een openbare weg staat. Het is verstandig om hierover contact op te nemen met de gemeente.

Waar moet je nog meer aan denken als je een schutting plaatst?

  • Stel je buren op de hoogte van je plannen om een schutting te plaatsen. Misschien hebben zij bezwaren of willen zij ook graag een schutting plaatsen die tegen die van jou aan sluit. Het is beter om dit vooraf te bespreken, om problemen en conflicten te voorkomen.
  • Het is belangrijk om te weten wat voor ondergrond je hebt, voordat je de schutting plaatst. Als de grond bijvoorbeeld erg zacht is, kan de schutting scheef gaan staan of zelfs omvallen. In dat geval is het verstandig om de schutting te verankeren of te zorgen voor een stevige fundering.
  • Afhankelijk van het materiaal waar de schutting van gemaakt is, kan het nodig zijn om deze regelmatig te onderhouden. Bijvoorbeeld door te beitsen, verven of schoon te maken. Houd hier rekening mee bij de keuze van het materiaal en bedenk of je bereid bent om dit onderhoud uit te voeren.
  • Een schutting heeft niet alleen functionele, maar ook esthetische waarde. Denk daarom na over de uitstraling van de schutting en hoe deze past bij de stijl van je huis en tuin. Er zijn veel verschillende soorten schuttingen verkrijgbaar, van hout tot beton en van transparant tot dicht. Kies een schutting die bij jouw wensen en smaak past.
  • Tot slot is het verstandig om de kosten van de schutting in kaart te brengen. Houd hierbij niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met eventuele kosten voor vergunningen, onderhoud en verankering. Maak een begroting en zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.