Rijtjeshuizen saai? Alternatief wonen doe je zo!
In deze tijden van woningnood hebben veel mensen alternatieve manieren gevonden om te wonen. De meest interessante alternatieve woonvormen zetten we voor je op een rij.
Tiny house
Wie kent tegenwoordig het tiny house nog niet? Deze huisjes van tussen de 15 en 50 vierkante meter zijn éen van de populairste manieren om alternatief te wonen. Dat is niet in de laatste plaats om de betaalbaarheid: je hebt er al één vanaf 30.000 euro. Een nadeel is wellicht de beperkte ruimte, maar voor veel mensen is dit wat ze juist aantrekt in een tiny house: minimalistisch leven kan heel bevrijdend zijn.
Containerwoning
Het past een beetje in het rijtje van de tiny houses: de containerwoning, een woning bestaande uit één of meerdere zeecontainers. Dat klinkt misschien wat ongezellig, maar tegenwoordig worden containerwoningen op de hipste manieren ingericht een aangekleed. Een voordeel is dat het erg robuust is en ook nog eens voordelig: voor zo’n 10.000 euro heb je al een containerwoning waar je zo in kunt trekken.
Flexwoningen
Flexwoningen zijn woningen van tijdelijke aard die bedoeld zijn om mensen snel te kunnen huisvesten. Denk bijvoorbeeld aan omgebouwde kantoorpanden of pre-fab woningen uit de fabriek. Deze woningen zijn duurzaam en circulair gebouwd en ideaal als je niet voor lange tijd aan een woning vast wil zitten.
Anti-kraak
Nog een goedkope manier van alternatief wonen is anti-kraak. Tegen een zeer lage huurprijs mag je een leegstaand pand bewonen, om te voorkomen dat het wordt gekraakt. Een nadeel van deze woonvorm is de zeer korte opzegtermijn aan de kant van de verhuurder van vaak twee tot vier weken. Het kan dus voorkomen dat je onverwachts snel uit de woning moet vertrekken en op zoek moet gaan naar een andere oplossing.
Woongroep of co-housing
In een woongroep heeft iedereen zijn eigen woning, maar zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes, bijvoorbeeld een keuken, woonkamer of tuin. Vaak worden de huishoudelijke taken onder elkaar verdeeld. Hoewel het gemeenschapsgevoel bij co-housing belangrijk is, is er ook voldoende privacy. Woongroepen bestaan vaak uit een mix van verschillende mensen: singles, gezinnen, jong en oud.
Kangoeroewoning
Een kangoeroewoning is een woning bestaande uit twee zelfstandige woningen, zodat je met twee gezinnen onder één dak kunt leven. Je kunt een kangoeroewoning delen met vrienden, maar het concept wordt ook vaak gebruikt door mantelzorgers. Bijvoorbeeld mensen die voor hun bejaarde ouders zorgen.
Camper
En last but not least: een woning op wielen! Een camper geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je moet er wel avontuurlijk voor zijn ingesteld en kunnen leven in een kleine ruimte.