Onroerende zaakbelasting voor een verkochte woning: hoe zit dat?
Ieder jaar ontvang je als huiseigenaar de onroerende zaakbelasting (OZB). Dit is de gemeentelijke belasting die je moet betalen voor het eigendom van een woning. Deze belasting betaal je in principe in een keer voor het hele jaar. Maar wat gebeurt er et de OZB als je later in het jaar eigenaar wordt van een woning of juist als je verkoopt?
Eigenaar op 1 januari betaalt
De gemeente kijkt op 1 januari van het belastingjaar wie eigenaar van de onroerende zaak (de woning) is. Die persoon betaalt altijd voor het gehele jaar de OZB. Verkoop je je woning bijvoorbeeld eind januari, dan ontvang je dus nog steeds de heffing voor de onroerende zaakbelasting van dat jaar. Ook al ben je een groot deel van het jaar geen eigenaar meer van de woning. Je bent dus belastingplichtig tot 1 januari van het komende jaar. Heb je de OZB al volledig betaald en heb je daarna de woning verkocht? Dan is er geen sprake van restitutie vanuit de gemeente.
Natuurlijk is het niet helemaal eerlijk als je belasting betaalt voor een woning waar je niet meer in woont. Daarom worden de lasten vaak bij de overdracht naar rato verdeeld. Verkoop je de woning bijvoorbeeld op 1 juli, dan betaalt de nieuwe eigenaar de helft van de OZB van dat jaar. Dit is wel enkel een afspraak tussen koper en verkoper. De verkopende partij heeft altijd de verantwoordelijkheid om de onroerende zaakbelasting te betalen.
OZB bij een nieuwe woning
Heb je na 1 januari woning gekocht, dan ontvang je dat kalenderjaar nog geen onroerende zaakbelasting voor die woning. Pas vanaf 1 januari van het volgende jaar ben je verantwoordelijk voor de OZB. Zoals hierboven beschreven wordt de belasting zeer waarschijnlijk met de verkopende partij verrekend bij de overdracht.