Blog Blog

Meer eigen geld? Begin met deze handige bespaartips

Bij het kopen van een huis ontkom je niet aan het inleggen van eigen spaargeld. Maar ook met een eigen woning is het belangrijk om voldoende geld op je spaarrekening te hebben. Bijvoorbeeld voor verduurzaming of als er iets kapotgaat. Leef je lekker in het nu en ben je nog niet zo’n spaarder? Met onze bespaartips maak je een goede start!

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/08/2024
Huisje en spaarvarken

Hoeveel houd je iedere maand over?

Sparen begint met inzicht in je financiën. Wat komt er binnen en wat gaat er iedere maand uit. Natuurlijk heb je iedere maand je vaste lasten voor huur of de hypotheek, verzekeringen, gas, water, elektriciteit, een eventuele auto, abonnementen en meer. Trek deze eens af van je maandelijkse inkomsten en je weet hoeveel geld je overhoudt voor boodschappen, om te sparen en voor leuke dingen.

Krijg inzicht in je ‘onnodige uitgaven

Een koffietje hier, een lekker broodje in de lunch daar; zonder dat je er erg in hebt geef je iedere dag misschien best veel geld uit aan tussendoortjes die eigenlijk niet hoeven. En natuurlijk moet je van het leven genieten en mag je jezelf soms best eens trakteren. Maar wanneer je eens kritisch door je afschriften gaat en het bedrag aan ‘onnodige’ uitgaven optelt, schrik je misschien wel. Het kan een mooie reden zijn om volgende keer een koffietje over te slaan of boterhammen van huis mee te nemen.
De auto is al een kostenpost, dus bespaar op parkeren
Heb je de luxe dat je een auto hebt? Heerlijk, die vrijheid. Dan zal het parkeren ervan geregeld via een parkeerapp gaan. Ideaal want je zet hem aan en merkt nog niks behalve dat je keurig betaalt voor je parkeerplek. Tot het einde van de maand en de rekening komt. Dat kan soms even schrikken zijn voor al die keren dat je snel even je auto parkeerde. Probeer je reis voortaan te plannen. Kijk of er ergens in de buurt een gratis parkeerterrein is van waar je de tram of metro kunt nemen. Je zult zien dat dit je veel geld gaat besparen. 

Kies voor je portemonnee met je diner

We kennen allemaal die weken waarin er veel te weinig uren in een dag lijken te zitten. Als je na een drukke werkdag thuis bent, heb je weinig zin meer om te koken maar wel enorme trek. Hoe aanlokkelijk is het om dan iets te bestellen van eten voor thuis? Lekker voor het gemak, maar wel een dure kostenpost. Een bezorgmaaltijd kost namelijk al snel minimaal € 15. Voor dat bedrag kun je makkelijk een uitgebreide maaltijd bereiden waar je ook nog eens 2 dagen van kunt eten. 

Ook voor kokkerellen geldt: plan het vooraf. Weet je dat je dinsdag een lange en drukke dag tegemoet gaat, kook dan op maandag alvast vooruit. Het enige wat je dan dinsdag nog moet doen is even opwarmen en klaar!

Het zijn de kleine dingen die het doen

Bovenstaande tips lijken misschien een beetje gek als je voor een huis al minimaal een paar duizend euro nodig hebt voor de kosten koper. Toch zijn het juist die kleine uitgaven die op de lange termijn het verschil kunnen maken. 
Natuurlijk is het altijd goed om iedere maand een deel van je inkomen direct over te boeken naar je spaarrekening. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere maand een percentage van je loon overboekt zodra je salaris hebt gekregen. Op die manier wordt sparen een vaste last, net als je huur of hypotheek. Met bovenstaande tips kun je dan jouw vaste spaarbedrag iedere maand nog een beetje verder verhogen. Succes met sparen!