Klushuis bezichtigen? Check op deze verborgen gebreken
Door de gestegen huizenprijzen kiezen steeds meer kopers voor een klushuis. De prijs voor een opknappertje ligt vaak een stuk lager dan bij een instapklare woning. Een goede manier dus om je slag te slaan op de huizenmarkt. Met die lagere prijs komen wel een paar dingen om alert op te zijn. De kans op verborgen gebreken is bij een ouder huis namelijk een stuk groter. Ga je een klushuis bezichtigen? Houd dit lijstje erbij om de grootste verborgen gebreken (hopelijk) uit te sluiten.

Vocht en schimmel
Vocht is een van de meest voorkomende verborgen gebreken. Kijk goed naar muren en plafonds op vlekken of verkleuringen, vooral in de hoeken en bij kozijnen. Ruikt het muf? Grote kans dat er ergens vocht zit waar het niet hoort. Let ook op loslatend behang of verf — dat kan een signaal zijn van optrekkend vocht of een lekkage.
Een goede fundering is de basis
Slechte funderingen zijn een probleem dat steeds vaker aan het licht komt. Veel oudere huizen zijn namelijk gebouwd op houten funderingen en hout is kwetsbaarder dan het beton dat bij moderne huizen werd gebouwd. Het gevolg is dat de fundering moet worden vervangen en dat is een heel dure grap. Ga je een kijkje nemen bij een ouder huis, dan is de fundering dus een aandachtspunt. Vooral scheuren in de muren en vloeren zijn een teken aan de wand. Vraag bij voorkeur een funderingsrapport aan de eigenaren om een kostenpost in de toekomst te voorkomen.
Installaties en elektra
In veel oude huizen is de elektra niet meer up-to-date. De eenvoudigste manier om dit te checken is een kijkje nemen in de meterkast. Zie je hier een verouderde meterkast of zelfs nog een systeem met ouderwetse stoppen? Dan is dat een teken dat de kabels in je woning niet meer de nieuwste zijn. Maar ook een snelle blik op de stopcontacten vertelt al veel. Zien deze er net iets te retro uit, dan kan het al lonen om extra navraag te doen naar de staat van de elektra.
Let op lekkages
Helaas krijgt iedere huiseigenaar waarschijnlijk wel een keer te maken met lekkages. Een dak dat lekt of een afvoer die voor problemen zorgt, houd je door de jaren heen vaak niet tegen. Toch is het belangrijk om tijdens een bezichtiging scherp te zijn om sporen van lekkage. Zie je ergens een verkleuring op de muur of het plafond, vraag dan wat de oorzaak was en wanneer het is opgelost. Wees extra alert bij het dak. Dit is kwetsbare plek voor lekkage en hier komen eventuele problemen pas bij slecht weer aan het licht.
Asbest
In huizen die voor 1994 gebouwd zijn, werd mogelijk nog asbest gebruikt. Bijvoorbeeld voor dakbeplating. Asbest in niet direct gevaarlijk, maar wordt dat wel zodra het beschadigd is. De asbestvezels die loskomen kunnen op termijn namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij verbouwingen in de toekomst moet het asbest verwijderd worden en dat kan flink in de papieren lopen. Vergeet daarom geen vragen te stellen over het gebruik van asbest in jouw mogelijke nieuwe huis.