Kangoeroewoning: gezellig samen onder één dak
De huidige woningmarkt vraagt soms om creativiteit. Sommige huizenzoekers besluiten om gezellig met meerdere stellen samen te gaan wonen. Dit wordt ook wel een kangoeroewoning genoemd. Lijkt jou het ook wel wat om in een kangoeroewoning te wonen? Lees dan hoe dit werkt met een hypotheekaanvraag.
Wat is een kangoeroewoning precies?
In een kangoeroewoning wonen meerdere mensen of gezinnen onder één dak. De woning is wel gescheiden in aparte leefruimten met een eigen keuken, badkamer en leefgedeelte, waardoor er eigenlijk 2 huizen ontstaan met hetzelfde adres. In veel kangoeroewoningen is er wel een eenvoudige doorgang van de ene naar de andere woning. Belangrijk kenmerk is dat iedereen eigendom van heel het pand en dus niet alleen van het gedeelte dat door hem of haar wordt bewoond. Een twee-onder-een-kapper is dus geen kangoeroewoning.
In het verleden waren het vooral oudere mensen die een kangoeroewoning kochten samen met hun kind en eventuele partner. Op die manier konden de kinderen op een eenvoudigere manier mantelzorg verlenen voor de hulpbehoevende ouders. Een andere gangbare naam voor kangoeroewoning is daarom ook wel mantelzorgwoning. Door de krappe woningmarkt zijn het steeds vaker ook bevriende stellen die op deze manier een huis kopen waar dat alleen misschien lastiger was.
Voor- en nadelen van een kangoeroewoning
Vanuit de oorspronkelijke gedachte van de kangoeroewoning heeft deze woonvorm als belangrijkste voordeel dat ouders en kinderen altijd dicht bij elkaar zijn. Maar er zitten meer voordelen aan gezamenlijk gescheiden wonen, al zijn er ook nadelen.
De voordelen
- Er is altijd iemand in de buurt voor ouders, kinderen of kleinkinderen
- Je kunt de (bouw)kosten delen, waardoor het financieel aantrekkelijk is
- De maandlasten zijn vaak lager
De nadelen
- Onder 1 dak wonen zorgt ook voor minder privacy
- Het geschikte woningaanbod is kleiner
- De hypotheekaanvraag is complexer
- De taxatie vraagt meer om maatwerk
Een hypotheek bij een kangoeroewoning
Voor de hypotheekaanvraag maakt het niet uit met hoeveel mensen je de woning koopt, het is één woning en daarom zal er één hypotheek op rusten. Alle kopers sluiten daarom gezamenlijk een hypotheek af. Onder het koopcontract komt ook de handtekening van iedere koper te staan. Hoeveel inkomens er maximaal getoetst mogen worden, verschilt per aanbieder. Meestal zijn dit er net als bij een normale hypotheekaanvraag 2.
Toch klinkt bovenstaande wel makkelijker dan het in de praktijk zal zijn. Lang niet iedere geldverstrekker wil zonder slag of stoot een hypotheek verstrekken voor een kangoeroewoning en de kans dat de aanvraag wordt afgewezen is een stuk groter dan bij een ‘gewone’ aanvraag.
Kangoeroewoning kopen? Laat je goed adviseren!
Een kangoeroewoning kopen is dus een stukje lastiger dan voor een doorsnee woning. Laat je daarom goed adviseren als je met het plan loopt om samen met familie of vrienden een gedeelde woning te kopen. Een hypotheekadviseur kan jullie situatie bekijken en adviseren over de mogelijkheden.