Blog Blog

FAQ: 6 veelgestelde vragen over hypotheekrente

De afgelopen tijd is de hypotheekrente weer veel in het nieuws. Want na een lange periode van extreem lage hypotheekrentes, is de stijging in 2022 weer ingezet. Meer weten over hypotheekrentes? Wij zetten zes veelgestelde vragen én antwoorden voor je op een rij.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 07/10/2022
Rente

Hoe wordt de hoogte van de hypotheekrente bepaald?

De hoogte van de hypotheekrente wordt grotendeels bepaald door de markt. Op hypotheken te kunnen verstrekken, lenen banken geld op de geldmarkt (voor korte rentevaste periodes) en de kapitaalmarkt (voor lange rentevaste periodes). De rentes op deze markten bepalen voor een groot gedeelte de hypotheekrente. De geldmarktrente en de kapitaalmarktrente worden op hun beurt weer beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB bepaalt het beleid haar basis van de economie: zij wil bijvoorbeeld een te lage of te hoge inflatie voorkomen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

 

Waarom lag de hypotheekrente lange tijd zo laag?

Afgelopen decennium zijn de tarieven van hypotheken naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de geldmarkt- en kapitaalmarktrentes in die periode naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Waarom zijn de hypotheekrentes sinds dit jaar gaan stijgen?

Sinds begin dit jaar zijn de marktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. Ook is de ECB gestopt met het opkopen van obligaties en heeft ze verdere renteverhogingen aangekondigd om de hoge inflatie tegen te gaan. In het kielzog van de marktrentes zijn de tarieven van hypotheken de afgelopen maanden mee omhooggegaan.

Wat is de hypotheekrente verwachting voor de komende periode?

De recent verslechterde groeivooruitzichten voor de economie remmen de stijging van de marktrentes wat af. Maar per saldo vergroten o.a. de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie de kans dat de hypotheekrentes de komende tijd verder stijgen.

Bekijk de hypotheekrenteverwachting

 

Wat is het effect van stijgende hypotheekrentes op de huizenmarkt?

Op dit moment beginnende effecten van de hogere hypotheekrentes zichtbaar te worden op de huizenmarkt. Voor het eerst in bijna 10 jaar beginnen de huizenprijzen een daling te laten zien.

Omdat je met een hogere hypotheekrente minder geld kunt lenen, worden de budgetten van huizenkopers krapper. Dit heeft een afremmende werking op de groei van de huizenprijzen. Ook kiezen veel huiseigenaren ervoor hun huis snel te koop te zetten, uit angst voor nog verder dalende prijzen. Een groter woningaanbod zorgt er ook voor dat de huizenprijzen dalen, er is dan namelijk minder sprake van woningkrapte.

Bekijk de huizenprijzen

 

Hoe lang is het verstandig om je hypotheekrente vast te zetten?

In een periode met lage hypotheekrentes, zoals de afgelopen jaren het geval was, kiezen veel mensen ervoor om hun hypotheekrente vast te zetten voor langere tijd, bijvoorbeeld voor twintig of dertig jaar. Op die manier ben je er zeker van dat je nog lang kunt profiteren van een lage rentestand. Houd je van zekerheid en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het verstandiger om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Je weet dan zeker dat je maandlasten vrij stabiel blijven.

In een periode van hogere rentestanden, kiest men juist vaker voor een kortere rentevaste periode, bijvoorbeeld van tien jaar of korter. Je hebt dan minder zekerheid over de maandlasten in de toekomst, maar je hebt wel kans dat de hypotheekrente lager ligt op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Bovendien liggen de rentetarieven voor korte rentevaste perioden vaak lager, waardoor je direct profiteert van lagere maandlasten. Zo kun je op korte termijn goedkoper uit zijn. Of dat op lange termijn nog steeds zo is, is echter onzeker.

P1085656klein
Arrow

De impact van stijgende hypotheekrente

De hypotheekrente is al bijna 2 procent gestegen sinds begin dit jaar. Is het dan nog steeds wel gunstig om je hypotheek over te sluiten? En wat heeft de hogere rente voor invloed als je nu een woning gaat kopen? Wij leggen het je uit in deze podcast!