Een groen dak aanleggen, hoe werkt dat?
Een groen dak, ook wel bekend als een sedumdak, is een dak dat bedekt is met kleine plantjes. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt ook voor een betere isolatie van je woning. In dit artikel vertellen we je alles over het aanleggen van een sedumdak, zoals de kosten en waar je op moet letten.
Wat is een sedumdak?
Een sedumdak is een groen dak dat bestaat uit een laag van speciaal geselecteerde vetplanten. Sedumplanten zijn goed bestand tegen droge en warme omstandigheden. Ook zijn ze in staat om water op te slaan in hun bladeren, waardoor ze weinig verzorging nodig hebben.
Wat zijn de voordelen van een groen dak?
- Het kan bijdragen aan het vasthouden en geleidelijk afvoeren van regenwater. Dit kan lekkages in je woning voor komen.
- Het zorgt voor een beter geïsoleerde woning, waardoor je minder energie verbruikt voor verwarming en/of koeling. De planten bieden een extra laag isolatie en verminderen daardoor de warmteoverdracht van en naar het dak.
- Sedumplanten zuiveren de lucht door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven. Dit kan bijdragen aan een gezonder leefklimaat in en rondom je huis.
- Het helpt bij het dempen van omgevingsgeluid, zoals verkeersgeluid, waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast.
- De planten bieden extra bescherming aan de dakbedekking, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en je minder snel reparaties hoeft uit te voeren.
- Last but not least: een groen dak ziet er aantrekkelijk uit en kan ook bijdragen aan een hogere waarde van je woning.
Kun je zelf een sedumdak aanleggen?
- Bepaal eerst of je dak geschikt is voor een sedumdak. Het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de planten en het materiaal waarop de planten groeien (ook wel de subtraatlaag genoemd) te dragen. Ook moet het dak niet te schuin zijn: vanaf een bepaalde hellingshoek moet je speciale technieken toepassen. Ten slotte moet er een goede drainage aanwezig zijn om het overtollige water af te voeren.
- Als je hebt bepaald dat je dak geschikt is voor een sedumdak, kun je kijken welk materiaal je wilt gebruiken voor de substraatlaag. Het substraat kan bestaan uit verschillende materialen, zoals grind, zand, kokosvezels en/of compost, afhankelijk van de vereisten van de planten die je kiest en de dakconstructie. Bij een sedumdak is de substraatlaag over het algemeen vrij dun, meestal tussen de 3 en 8 centimeter.
- Er zijn verschillende soorten sedumplanten die je kunt gebruiken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden (hoeveelheid zon, regen en de subtraatmateriaal dat je kiest).
- Voordat je de subtraatlaag legt, moet je het dak schoonmaken en voorzien van een drainagelaag. Na het aanleggen van de substraatlaag breng je de planten aan. Het is belangrijk om de planten goed te positioneren en de juiste afstand tussen de planten aan te houden, zodat ze goed kunnen groeien en bloeien.
Hoeveel kost het aanleggen?
De kosten van het aanleggen van een sedumdak hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de materialen en of je iemand inhuurt voor het aanleggen. Het zelf aanleggen van een sedumdak kost gemiddeld tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter. Als je hiervoor een dakdekker inhuurt, ben je al snel het dubbele kwijt.
Doordat het groene dak zorgt voor de verduurzaming van je woning, verdien je de investering op den duur wel terug. Ook kun je in sommige gevallen subsidie krijgen voor het aanleggen van een sedumdak. Het verschilt per gemeente en provincie of er subsidieregelingen beschikbaar zijn. Informeer hierover bij jouw lokale overheid.