Blog Blog

Dubbel, triple of HR++: welk glas moet ik kiezen?

De koude dagen komen er helaas weer aan. Dat zorgt er ook voor dat het binnen een paar graden kouder zal worden en de verwarming misschien wel aan gaat. Natuurlijk wil je dat zoveel mogelijk voorkomen. Een goede manier om het binnen aangenamer te houden is met goede isolatie. Bijvoorbeeld van de ramen. Maar hoe kies je de juiste glassoort en wat zijn de verschillen?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/10/2024
Glas Vervangen

Enkel, dubbel, tripple

Niet iedere glasplaat is hetzelfde. Wil je het glas in jouw kozijnen vervangen dan krijg je de keuze uit verschillende soorten. Maar ook om te bepalen wat er op dit moment in je kozijnen zit, is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende glassoorten.

Om te beginnen is er enkelglas. De naam zegt het al, dit bestaat uit een enkele laag en isoleert daarom helemaal niet. Qua duurzaamheid staat enkelglas – niet heel verrassend – op de laagste plaats. Tegenwoordig vind je het eigenlijk alleen nog in heel oude huizen. In de jaren 80 en 90 raakte enkelglas namelijk meer en meer uit de gratie om vervangen te worden door dubbelglas. Ook bij nieuwbouwhuizen werd dit verplicht om duurzamer te bouwen. Dubbelglas bestaat niet uit één, maar uit 2 lagen met daartussen een beetje ruimte. Dit isoleert al een beetje en is een stuk duurzamer dan enkelglas.

Vandaag de dag is ook dubbelglas niet meer voldoende om aan de duurzaamheidsstandaard te voldoen. Sinds een aantal jaar is het in nieuwe woningen verplicht om minimaal HR++ glas in de kozijnen te hebben. Dit is dubbelglas, maar met een twist. Tussen de glasplaten zit namelijk een speciaal gas dat zorgt voor betere isolatie. Ook hebben de glasplaten een speciale HR-coating gekregen. Wil je het nog een beetje duurzamer dan is er ook nog triple glas. Ook hier verklapt de naam al wat het is. Triple glas heeft niet 2, maar 3 lagen en is net als HR++ voorzien van een coating en isolerend gas tussen de platen. Tot slot is er een relatief nieuwe speler op de markt: vacuümglas. Dit is dubbelglas dat vacuüm is gezogen en daardoor heel goed isoleert.

Dubbelglas of HR?

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten welk glas je nu hebt. Enkelglas herkennen is een fluitje van een cent. Het onderscheid maken tussen dubbelglas en HR+ of HR++ is op het blote oog wel een stukje lastiger. Soms staat er op de aluminium strip tussen de glasplaten een aanduiding met HR, maar dit is niet altijd het geval. Staat er niets? Dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbelglas. Om het echt zeker te weten is er nog een trucje waarvoor je een aansteker of lucifer nodig hebt.

 

Heb je een vuurtje in de aanslag? Houd dat de vlam op ongeveer 5 á 10 centimeter van het raam en kijk goed naar de vlam in de weerspiegeling van de ruit. Zie je 4 vlammetjes met dezelfde kleur? Dan heb je dubbelglas. Hebben het 2e en het 3e vlammetje een blauwe of roze gloed? Dan is het HR-glas.

Welk glas moet ik kiezen?

Is het glas in jouw woning aan vervanging toe? Dan moet je natuurlijk nog een keuze maken tussen alle hierboven genoemde opties. Om de keuze makkelijker te maken is het belangrijk om eerst te kiezen of je alleen het glas wilt vervangen of ook de kozijnen. In het eerste geval is de keuze namelijk beperkt tot HR++ glas. De andere (beter isolerende) opties zijn een stuk dikker en passen daarom niet in oudere kozijnen. Natuurlijk zou je ervoor kunnen kiezen om enkelglas te vervangen voor dubbelglas. Dit is alleen zonde, omdat HR++ glas een stuk beter isoleert. En ook niet onbelangrijk: er zit geen prijsverschil tussen beide opties.

 

Kunnen ook je kozijnen wel vervanging gebruiken? Dan is de keuze voor triple glas waarschijnlijk de beste. Dit is nog beter isolerend dan HR++ glas. De prijs voor triple glas is wel ongeveer 7,5 procent hoger dan voor HR++. Er is alleen een fijne ‘maar’. Dankzij een hogere subsidie komt de prijs onderaan de streep ongeveer op hetzelfde uit. Over die subsidie later meer.

Wat kost het vervangen van glas?

Aan het vervangen van het glas in je woning hangt een (stevig) prijskaartje. Dit is voor een groot deel uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid ramen in je huis. Maar om een idee te geven, hanteert Milieu Centraal de volgende prijzen voor verschillende soorten woningen. Hierbij gaan we uit van goed isolerend triple glas.

Tussenwoning: € 18.000
Hoekwoning: € 19.000
2-onder-1-kap: € 22.000
Vrijstaande woning: € 27.000

Dat zijn forse prijzen. Gelukkig is er een landelijke subsidieregeling voor het isoleren van bestaande woningen. Ook voor glasisolatie mag je gebruik maken van deze subsidie om een deel van de kosten te dekken. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort glas dat je plaatst en het aantal vierkante meters. Als we uitgaan van dezelfde woningen komt de subsidie ongeveer uit op:

Tussenwoning: € 2.700
Hoekwoning: € 2.800
2-onder-1-kap: € 3.200
Vrijstaande woning: € 4.000

Naast de landelijke subsidieregeling is er in sommige gemeenten ook een lokale subsidiepot beschikbaar. Wil of kun je de kosten niet uit eigen geld financieren, dan is er de Energiebespaarlening waarmee je tegen een gunstig tarief kunt lenen voor verduurzaming. Ook het ophogen van je hypotheek kan een optie zijn. Laat je door een hypotheekadviseur adviseren over de beste mogelijkheid voor jouw situatie.

De Hypotheker Caha Shoot 19

Laat je adviseren over verduurzaming

Isoleren, zonnepanelen, warmtepompen. De keuze aan verduurzamingsmogelijkheden is reuze. Misschien heb je ook vragen over de betaalbaarheid van een duurzamere woning. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen bij het vinden van een antwoord op die vragen. Samen bekijken we welke financieringsoptie het beste past bij jouw situatie en wensen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met jouw Hypotheker.