De 8 beste vragen voor je hypotheekadviseur
Je hebt vast en zeker heel veel vragen aan je hypotheekadviseur. Er zijn dan ook heel veel dingen waar je rekening mee wilt houden. Wij helpen je op weg met deze 8 veelgestelde vragen. Daardoor ga je goed voorbereid het hypotheekgesprek in.
1. Hoeveel kan ik eigenlijk lenen?
Uiteraard beginnen we met de belangrijkste vraag. Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Tijdens het oriëntatiegesprek komt deze vraag zeker aan de orde. Maar misschien wil je al weten waar je (ongeveer) aan toe bent. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!
Tijdens het gesprek met je hypotheekadviseur ga je dieper in op jouw mogelijkheden. Misschien zijn er namelijk wel zaken die jouw hypotheek positief of negatief beïnvloeden, maar waar je nog niet bij stilstaat. Nu je een indicatie hebt van het hypotheekbedrag, kun je in het gesprek de details afstemmen en om een definitieve offerte vragen. Daarbij bespreek je ook de mogelijkheden voor het meefinancieren van bijvoorbeeld een verbouwing of duurzaamheidsmaatregelen.
2. Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek garantie (NHG). Belangrijk is wel dat de verkoopprijs van je woning onder de NHG-grens blijft. Deze grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Als je een hypotheek afsluit met NHG heeft de geldverstrekker meer zekerheid dat het resterende hypotheekbedrag altijd wordt afgelost, ook als je in financiële problemen komt. Kom je tijdens de looptijd van je hypotheek in de problemen en moet je de woning met een restschuld verkopen? Dan wordt dit, in veel gevallen, opgevangen door het waarborgfonds.
Voor een hypotheek met NHG betaal je bij het afsluiten een vergoeding. Maar er zit ook een financieel voordeel aan een NHG-hypotheek. Je krijgt namelijk een korting op je hypotheekrente. Vraag je adviseur gerust om meer uitleg over de Nationale Hypotheek Garantie en de voorwaardeb,
3. Welke hypotheekvorm past bij mij?
Er zijn verschillende soorten hypotheken, waarvan de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek de twee belangrijkste hoofdvormen zijn. Ook een deels aflossingsvrije hypotheek is nog altijd een optie, Welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past, kan je aan je hypotheekadviseur vragen. Die kan je dit vertellen op basis van je wensen en financiële mogelijkheden.
4. Welke documenten heb ik allemaal nodig?
Je moet heel wat informatie over je persoonlijke situatie aanleveren als je een hypotheek wilt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan informatie over je inkomen, huidige woning, eventuele schulden en andere verplichtingen. Wat je allemaal precies nodig hebt, verschilt per hypotheekvorm en per geldverstrekker. Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat je allemaal nodig hebt.
5. Welke kosten komen allemaal kijken bij het kopen van een huis?
Bij het kopen van een huis moet je rekening houden. Je hypotheekadviseur rekent advies- en bemiddelingskosten voor de hulp die je krijgt. Verder krijg je nog te maken met zaken als overdrachtsbelasting, notariskosten en taxatiekosten. Je adviseur kan je een goede inschatting geven van de totale kosten.
6. Wat is de invloed van mijn studieschuld op de hypotheek?
Steeds meer (startende) huizenkopers hebben een studieschuld. En die schuld heeft invloed op je maximale hypotheek. Hoe hoger je studieschuld, des te lager het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Geef daarom in je eerste gesprek al aan wat je studieschuld is, zodat je adviseur een reële berekening voor je kan maken. Weet je niet precies hoe groot jouw schuld bij DUO is? Check het voor het gesprek even in Mijn DUO. De adviseur kan op basis van die gegevens precies uitleggen wat je studieschuld betekent voor je hypotheek.
7. Welke andere schulden, leningen en verplichtingen hebben invloed op mijn hypotheek?
Naast een studieschuld hebben ook andere financiële verplichtingen invloed op je maximale hypotheek. Ook zaken waar je misschien niet direct rekening mee houdt. Bijvoorbeeld je smartphone op afbetaling, private lease of een fietsplan. De hypotheekadviseur weet precies wat de invloed in van al deze dingen. Wees ook altijd eerlijk over je schulden en leningen. Dit voorkomt mogelijke problemen bij de uiteindelijk hypotheekaanvraag.
8. Heb ik aanvullende verzekeringen nodig?
Het afsluiten van een hypotheek is een grote stap in je leven. Daar wil je graag wat extra zekerheid aan koppelen. Natuurlijk mogen een goede inboedelverzekering en een opstalverzekering niet ontbreken. Wist je dat die laatste zelfs verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek? Denk daarbij aan een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarmee dek je onvoorziene risico’s beter af.
Goed voorbereid met deze vragen bij je hypotheekgesprek!
Met deze vragen op zak kun je een vrijblijvend gesprek met een hypotheekadviseur aanvragen. Je weet immers precies waar je het over wilt hebben. Maak hier een afspraak!