Blog Blog

Designmeubels voor een prikkie: zo vind je goedkope alternatieven

Wie houdt er nou niet van mooie designmeubels? Alleen er is een nadeel: voor een beetje designkast of luxe bankstel mag je snel duizenden euro’s neerleggen. Toch kun je die chique sfeer ook naar binnen halen zonder je bankrekening te crashen. Gewoon met Google. Wij leggen uit hoe je een goedkoop alternatief vindt voor dure designmeubels.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 05/08/2024
Pexels Fotoaibe 1571459

Zoek eens andersom met Google Afbeeldingen

Grote kans dat je weleens een plaatje hebt opgezocht op Google. Misschien zelfs wel om inspiratie op te doen voor een nieuw interieur. Ben je op zoek naar een lichte houten boekenkast in Scandinavische stijl dan levert een simpele zoekopdracht een berg aan resultaten op. Misschien zie je er zelfs wel een meubel tussen staan dat helemaal jouw smaak is en binnen je budget past. Dan kan dat meubel met 3 klikken van jou zijn.

Maar wat nou als je in een winkel of op een website een meubelstuk hebt gespot waar je wild van bent, alleen de prijs vormt een obstakel. Dan kun je natuurlijk het internet af gaan struinen op zoek naar een goedkoper alternatief, maar op eigen kracht is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig kan Google je helpen bij het vinden van die speld. Namelijk met andersom zoeken in Google Afbeeldingen. In plaats van een zoekopdracht op basis van tekst, zoek je op basis van een foto naar vergelijkbare afbeeldingen. Deze service heet Google Lens en is helemaal gratis.

Zo werkt Google Lens

Google Lens gebruiken kan op 2 manieren: via je browser of via de Google app op je telefoon. Die laatste is helemaal handig wanneer je tijdens het shoppen iets leuks tegenkomt. Je kan namelijk direct met je telefoon een foto maken en krijgt meteen de beste alternatieven te zien.

Google Lens in de Google app

Heb je een Android-telefoon? Dan is de Google app standaard al geïnstalleerd op je telefoon. Heb je een iPhone? Dan moet je eerst even in de App Store op zoek naar de Google app die, je raadt het al, ‘Google’ heet.

In de app zelf werkt het vinden en gebruiken van Google Lens eigenlijk heel eenvoudig. Op het home scherm dat direct opent bij het opstarten van de app zie je een grote balk ‘Zoeken’. Aan de rechterkant van de balk zie je een microfoonicoontje en een camera-icoontje. Die laatste hebben we nodig.

Wanneer je daarop klikt opent waarschijnlijk direct je camera, maar misschien moet je eerst even toestemming geven. Richt je camera op het meubelstuk (of iets anders) dat je op wilt zoeken en maak een foto. In hooguit een seconde gaat de app online op zoek naar afbeeldingen die zo goed mogelijk lijken op wat jij zojuist hebt gefotografeerd. Omdat veel webshops ook hun prijsinformatie delen met Google zie je misschien wel direct de prijs staan bij de alternatieven voor het meubelstuk dat je hebt gefotografeerd.

Heb je een foto op je telefoon staan die je wilt gebruiken? Ook dat kan. Hiervoor ga je opnieuw via het camera-icoontje naar de camera, maar deze keer maak je geen foto. Links onderin zie je een icoon van een foto. Via deze knop kun je op je telefoon zoeken naar een afbeelding die je wilt gebruiken.

Google Lens in je browser

Google Lens gebruiken op je computer werkt net iets anders. Hiervoor ga je eerst naar google.nl en klik je rechtsboven op ‘Afbeeldingen’. Net als in de app verschijnt de bekende zoekbalk van Google met dezelfde 2 icoontjes, een microfoontje en een camera. Klik op de camera.

Er opent nu een venster waarin je een afbeelding kunt uploaden vanaf je computer. Heb je in een webshop iets leuks gezien waarvoor je een alternatief wilt zoeken? Dan moet je de afbeelding dus eerst even downloaden en kun je hem later uploaden in Google. Lens laat je daarna aan de rechterkant van je scherm afbeeldingen zien van producten die in de buurt komen van het artikel van je hebt geüpload.