Blog Blog

6 vragen over taxaties

Zijn de verkoper en jij het eens over de verkoopprijs van je nieuwe woning? Gefeliciteerd! Nu gaat het regel- en papierwerk beginnen dat nodig is voor de hypotheek. Een belangrijk onderdeel hiervan is de taxatie van de woning.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/08/2024
Istock 1315342275

Waarom moet een huis getaxeerd worden voor de hypotheek?

Als jij en de verkoper elkaar de hand hebben geschud over de verkoopprijs, denk je misschien dat alles helemaal in kannen en kruiken is. Het enige wat je nog moet doen is een hypotheek regelen op basis van de verkoopprijs. Toch? Nou, niet helemaal. Voordat geldverstrekkers jou een hypotheek verstrekken willen ze natuurlijk wel zeker weten dat jouw nieuwe woning ook daadwerkelijk zoveel waard is als jij het waard vond.

Daarom vinden hypotheekverstrekkers het belangrijk dat er een onafhankelijk oordeel komt van een expert. Met dit oordeel op zak heeft de bank meer zekerheid over de waarde van het huis waarvoor ze de hypotheek verstrekken. 
Wie moet de taxatie regelen en betalen?
Als kopende partij ben jij aan zet bij het regelen van de taxatie. Dat betekent dat je een afspraak maakt met een taxateur die in samenspraak met de verkoper de woning komt bekijken en een taxatierapport opmaakt en wanneer nodig laat valideren. Dit betekent ook dat de koper de kosten voor de taxatie moet betalen.

Wat kost een taxatie?

De markt voor taxateurs is helemaal vrij. Ze kunnen en mogen dus voor een taxatie vragen wat ze willen en in de praktijk zie je ook dat taxateurs verschillende tarieven vragen voor hun diensten. In 2024 moet je ervan uitgaan dat een taxatie ongeveer € 700 of € 800 kost. Best een flink bedrag, maar deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Hoe lang is een taxatierapport geldig?
De geldigheid van een taxatierapport verschilt van geldverstrekker tot geldverstrekker. In de meeste voorwaarden staat dat het rapport maximaal 3 tot 6 maanden geldig is.

Waarom moet een taxateur onafhankelijk zijn?

Een woning die verkocht wordt, is waarschijnlijk al een keer op waarde geschat door de verkoopmakelaar. Dan lijkt het misschien een beetje dubbelop om nog een keer iemand langs te sturen om de waarde van het huis te bepalen. Meestal is een taxateur ook ‘gewoon’ een makelaar uit dezelfde regio. Toch is er veel voor te zeggen om niet blind te vertrouwen op de waardebepaling van de verkopend makelaar. Niet alleen zien 4 ogen meer dan 2, maar een taxateur heeft in tegenstelling tot de verkopend makelaar geen belang bij de verkoop van de woning en dus ook niet bij een gunstige waardebepaling.

Waar kijkt een taxateur allemaal naar?

Misschien wel de belangrijkste vraag is natuurlijk hoe een taxateur tot zijn oordeel komt. Is het nattevingerwerk of zit er een heel wiskundig model achter? De waarheid hangt een beetje in het midden. Het is zeker niet zo dat de taxateur even een rondje door het huis loopt en een willekeurig getal roept als waardebepaling. Toch zal er altijd sprake zijn van enige subjectiviteit in de taxatie. Vraag 5 taxateurs om los van elkaar een woning te beoordelen en je krijgt misschien wel 5 verschillende bedragen. 

Waarschijnlijk zitten die 5 beoordelingen wel bij elkaar in de buurt. Iedere taxateur heeft namelijk een rijtje punten waar hij of zij een woning op beoordeeld. In dat rijtje staan onder andere: locatie, woonoppervlakte, perceelgrootte, staat van de woning en het bestemmingsplan. Door het huis op deze punten te toetsen kan de taxateur inschatten wat de woning in de huidige markt ongeveer waard moet zijn.

Een andere belangrijke graadmeter is de verkoopprijs van vergelijkbare objecten in de omgeving. De taxateur zal daarom ook kijken welke huizen er recent zijn verkocht in de buurt. In een taxatierapport staat dan ook vaak een vergelijking met deze huizen en een uitleg waarom de taxateur jouw nieuwe huis op belangrijke punten beter, minder of vergelijkbaar vindt.

Wat als de taxatiewaarde lager is dan de verkoopprijs?

Zeker in de huidige woningmarkt zijn kopers vaak bereid om fors te overbieden om hun kansen te vergroten. Hoewel taxateurs de marktsituatie altijd meenemen in hun oordeel, kan het gebeuren dat zij de woning lager taxeren dan jouw winnende bod. Dat kan een probleem vormen als je grotendeels afhankelijk bent van een hypotheek.

Hypotheekverstrekkers financieren namelijk nooit meer dan de taxatiewaarde of de verkoopprijs. Hierbij kiezen ze voor de laagste van de 2. Dus stel dat jouw winnende bod € 450.000 is en de woning wordt getaxeerd op € 435.000, dan krijg je maximaal een hypotheek van € 435.000. Het verschil? Dat moet je uit eigen zak betalen. Wanneer je onder voorbehoud van financiering hebt geboden, kun je mogelijk nog onder de koop uit.

Kan ik ook een desktoptaxatie doen?

Vroeger, of eigenlijk niet eens zo heel lang geleden, moest er altijd een taxateur fysiek langskomen om de woning te bekijken. In veel gevallen is dat nog steeds het geval, maar sinds een aantal jaar bestaat er ook zoiets als een ‘desktoptaxatie’. Hierbij heeft de taxateur grotendeels plaatsgemaakt voor een computer. Bij een desktoptaxatie berekent een online systeem op basis van verschillende variabelen wat een huis ongeveer waard moet zijn. Dit scheelt veel geld en tijd.

Een desktoptaxatie mag alleen lang niet altijd gebruikt worden. Nog niet alle hypotheekverstrekkers accepteren op dit moment desktoptaxaties, al worden het er wel steeds meer. Daarnaast mag je meestal alleen gebruikmaken van een desktoptaxatie als je maximaal 90 procent van de woningwaarde wilt financieren met een hypotheek.