Blog Blog

5 vragen over woonverzekeringen

Goede woonverzekeringen zijn onmisbaar voor je huis. Met een opstalverzekering en een inboedelverzekering zijn je huis en je spullen verzekerd bij vervelende gebeurtenissen als brand, lekkage, storm en diefstal. Misschien weet je nog niet alles over het nut en de noodzaak van woonverzekeringen. Wij zijn er ingedoken en vertellen er meer over aan de hand van vijf vragen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/10/2024
Istock 1334899548

Opstalverzekering en inboedelverzekering. Wat is nou precies het verschil?

Er zijn twee soorten woonverzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Ze worden eigenlijk altijd in een adem genoemd, maar waar zit hem het verschil? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Met een inboedelverzekering zijn alle spullen in je huis verzekerd. Dus denk bijvoorbeeld aan je meubels, keuken, badkamer, de gordijnen, televisie en laptop. De meeste verzekeraars dekken op een basisdekking schade door brand, water en diefstal. Ook spullen in je tuin en in de garage of berging zijn verzekerd onder de inboedelverzekering. Bij veel verzekeraars is het wel nodig om kostbaarheden als kunst of sierraden aanvullend te verzekeren.

En de opstalverzekering? Die is voor schade áán je huis en alles wat aan je huis vastzit. Dus de muren, het dak, de zonwering, de bel en de zonnepanelen. Hoewel dekkingen tussen verzekeraars verschillen, dekken opstalverzekeringen eigenlijk altijd schade door brand, storm, water, vorst en inbraak.

Wat als ik zelf schade veroorzaak?

Over het algemeen is schade die je zelf veroorzaakt niet gedekt door een inboedel- of opstalverzekering. Dus laat je zelf een lamp omvallen, heb je waterschade door een foutje tijdens het klussen of tik je per ongeluk je laptop van tafel? Dan zul je de schade zelf moeten betalen.

Wil je dat risico niet lopen, dan bieden veel verzekeraars ook een all-risk dekking aan. Daarmee is ook schade die door eigen toedoen ontstaat verzekerd. Schade die je zelf met opzet veroorzaakt, valt ook bij een all-risk verzekering vrijwel nooit onder de dekking.

Is een woonverzekering verplicht?

Of een woonverzekering verplicht is, hangt af van je situatie. Een inboedelverzekering is nooit verplicht, maar wel aan te raden. Je spullen zijn, zonder dat je er misschien erg in hebt, veel geld waard. Zijn door brand of waterschade veel van je eigendommen beschadigd, dan kan het flink in de papieren lopen om alles te vervangen. Toch is het helemaal aan jou om wel of geen inboedelverzekering afsluit.

Met een opstalverzekering is dat anders. De meeste hypotheekverstrekkers hebben als verplichting dat je een inboedelverzekering afsluit. Dat is niet zo gek. De geldverstrekker leent jou een flinke som geld en heeft jouw huis als onderpand. Mocht je woning bijvoorbeeld afbranden en heb je geen verzekering afgesloten dan ben jij je huis kwijt en de bank haar geld. De hypotheekadviseur kan je helpen bij het afsluiten van een goede opstalverzekering.

Kunnen mijn woonverzekeringen meeverhuizen?

Ook bij het meeverhuizen van je verzekeringen zit er verschil tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Je inboedelverzekering kun je bij vrijwel iedere verzekeraar zonder problemen meeverhuizen. Met deze verzekering zijn immers je spullen verzekerd en niet je huis zelf. Het is wel mogelijk dat je na de verhuizing meer of minder premie moet betalen. Dit komt omdat de hoogte van de premie deels afhankelijk is van het soort woning.

Je opstalverzekering is onlosmakelijk verbonden met je woning. Daarom kun je deze niet meeverhuizen naar je nieuwe adres. Sluit daarom een nieuwe af voor je nieuwe woning en vergeet niet om je huidige opstalverzekering op te zeggen. Dat voorkomt dubbele dekking en onnodige kosten.

Welke aanvullende dekkingen zijn aan te raden?

Vaak is het mogelijk om boven op de standaarddekking aanvullende verzekeringen af te sluiten. Bijvoorbeeld de eerdergenoemde kostbaarhedenverzekering, maar ook een glasverzekering of buitenhuisdekking wordt regelmatig afgesloten voor extra zekerheid. Het verschilt per situatie welke dekkingen wel of niet de moeite waard zijn. Laat je informeren door een adviseur om te kijken of je niet onder- of juist oververzekerd bent.

De Hypotheker Caha Shoot 19

Jouw Hypotheker helpt ook met verzekeringen

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het afsluiten van de juiste woonverzekeringen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je daarbij helpen. Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent of wil je een kritische blik op je huidige verzekeringspakket? Maak een keer een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt.