Blog Blog

4 dingen die je moet weten voor je eerste hypotheekgesprek

Voordat je op huizenjacht gaat, is het goed om een keer langs te gaan bij een hypotheekadviseur. Tijdens een oriëntatiegesprek krijg je een inzicht in je mogelijkheden én kun je vragen stellen. Hoe ga je goed voorbereid naar je eerste hypotheekgesprek?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/06/2024
J8a2158 Social Media Klein

Je hoeft nog niet alles te weten

Het eerste hypotheekgesprek wordt ook wel het oriëntatiegesprek genoemd. Die naam is niet voor niets. Het gesprek is in de eerste plaats bedoeld om een keer te kijken wat jouw mogelijkheden zijn voor het krijgen van een hypotheek. De belangrijkste vraag is natuurlijk ‘hoeveel kan ik lenen?’, maar de hypotheekadviseur kan je misschien ook informeren over andere zaken die je kansen op de huizenmarkt vergroten.

Weet wat je wilt weten

Tijdens je eerste hypotheekgesprek (en daarna eigenlijk ook) staat vragen vrij. Domme vragen bestaan niet en de adviseur is er om een antwoord te geven op al jouw vragen. Gaandeweg het gesprek komen er ongetwijfeld vragen bij je op, maar het is ook niet verkeerd om van tevoren alvast een paar vragen te bedenken waar je graag een antwoord op wilt hebben. Zet deze desnoods op papier of in een notitie op je telefoon en pak hem er tijdens het gesprek even bij. Zo weet je zeker dat je niet opeens denkt ‘dat had ik ook nog willen vragen!’ als je al in de auto naar huis zit.

Zorg dat je de belangrijkste documenten hebt

Bij een hypotheekaanvraag komt een flinke berg papierwerk kijken. Helaas ontkom je daar niet aan. De geldverstrekker wil namelijk een goed beeld van jou krijgen en daarvoor zijn sommige documenten nou eenmaal onmisbaar. Het goede nieuws is wel dat veel van die documenten pas nodig zijn bij de daadwerkelijke hypotheekaanvraag en nog niet voor een eerste gesprek.

Dat neemt niet weg dat de hypotheekadviseur ook tijdens het oriëntatiegesprek alvast sommige informatie nodig heeft. Denk aan info over je inkomen, spaargeld en eventuele schulden. Zorg daarom dat je deze gegevens paraat hebt voordat je het gesprek ingaat. Dus zoek alvast je laatste loonstrook op, maak een uitdraai van je spaarsaldo en check even bij DUO hoe hoog je studieschuld ook alweer is. Dit maakt het werk voor de adviseur een stuk makkelijker en geeft jou meer tijd om je vragen te stellen.

Wees eerlijk over je leningen en schulden

Heb je een studieschuld, een persoonlijke lening of rijd je in een private leaseauto? Je bent echt niet de enige huizenzoeker en vaak is er ook nog veel mogelijk. Het is wel belangrijk dat je ook tijdens het oriëntatiegesprek transparant bent over je betalingsverplichtingen. Deze zorgen namelijk voor een lagere maximale hypotheek. Om echt een goed beeld te krijgen van je mogelijkheid is het daarom belangrijk dat je goed weet welke leningen en schulden je hebt. Ook leningen waar je misschien niet direct aan denkt, zoals een telefoon op afbetaling, fietsplan van werk of creditcard die je niet direct terug hoeft te betalen worden gezien als financiële verplichtingen en kunnen je hypotheekbedrag drukken.

De Hypotheker Caha Shoot 25

Heb jij vragen? Kom eens langs!

Een huis kopen is spannend en er komt veel op je af. Misschien roept het ook wel veel vragen op. Onze hypotheekadviseurs staan dan altijd voor je klaar met een antwoord. Maak daarom gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek om al je vragen te stellen. 

 

Afspraak maken