Wat is WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De betekenis van WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een huis.
Hoe wordt de WOZ-waarde van een huis bepaald?
De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente vastgesteld met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De gemeente bepaalt als uitvoerder van de WOZ de waarde van alle onroerende zaken (woningen, bedrijfspanden, gronden e.d.) binnen de gemeentegrenzen. Elke huizenbezitter ontvangt de nieuwe WOZ-woningwaarde jaarlijks op een WOZ-beschikking.
Bij de berekening van de WOZ-waarde houdt de gemeente onder meer rekening met:
- De ligging van de woning;
- Inhoudsgegevens;
- Oppervlaktegegevens;
- Verkoopcijfers van woningen in de buurt.
Op basis van de WOZ-waarde worden de gemeentelijke belastingen en heffingen (zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en waterschapsbelasting) berekend. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait.
Hoe kan ik mijn WOZ-waarde berekenen?
In principe kun je niet zelf je WOZ-waarde berekenen, omdat het een bedrag is dat door de gemeente wordt vastgesteld op basis van de hierboven genoemde factoren. Wel kun je een inschatting maken van de huidige marktwaarde van je woning met onze handige Woningwaardemeter.
WOZ-beschikking voor woningbezitters
Elk jaar ontvangt iedere huizenbezitter een WOZ-beschikking. De gemeente schat de WOZ-woningwaarde in op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. Zo is bij de WOZ-beschikking van 2024 de waardepeildatum op 1 januari 2023 van belang. Wat je huis op dit moment daadwerkelijk waard is, is dus niet bepalend.
Wanneer je de jaarlijkse WOZ aanslag ontvangt, verschilt per gemeente, maar gebeurt in ieder geval in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar.
Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis?
De WOZ-beschikking kan er per gemeente anders uitzien. De beschikking kan vermeld staan op de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen of kan als een los document aan je worden verstrekt. Je kunt de WOZ-waarde ook altijd zelf opvragen.
Zelf WOZ-waarde huis opvragen in 2024
Je kunt heel gemakkelijk zelf een WOZ-waarde check doen. Dat doe je door de WOZ-waarde van je woning te raadplegen via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.
De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde
Als woningeigenaar heb je baat bij een lage WOZ-waarde, omdat je dan minder belasting betaalt. Maar een hogere WOZ-waarde is juist weer gunstig als je je huis wilt verkopen. Als je inkomen het toelaat kun je met een hogere woningwaarde meer lenen en is er een kans dat je hypotheekrente omlaag kan. Wij zetten alle voor- en nadelen van een hoge WOZ-waarde voor je op een rij.
WOZ-waarde: bezwaar maken met terugwerkende kracht
Als je denkt dat de waarde op de WOZ-beschikking te hoog is, kun je bezwaar maken met terugwerkende kracht. Dit dien je te doen binnen zes weken na dagtekening van de beschikking. Haal je dit niet (omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om het bezwaar te onderbouwen), stuur dan alvast een brief waarin je onder de kop ‘pro forma bezwaarschrift' vermeldt dat je binnen een bepaalde tijd aanvulling geeft. Je verliest dan je rechten niet. Geef wel aan voor welke datum de gemeente een aanvulling van je kan verwachten.
Maak je bezwaar tegen de vastgestelde waarde, dan moet je wel een idee hebben van wat volgens jou een eerlijke WOZ-waarde is. Vraag bij twijfel het onderliggende taxatieverslag op. Afhankelijk van de gemeente kun je het inzien of toegestuurd krijgen. Ook kun je informeren bij bewoners in de buurt, bij een makelaar, het Kadaster of een taxateur. Of maak met onze Woningwaardemeter een gratis globale waardebepaling van je huis op.
Kom je na dit alles tot de conclusie dat de vastgestelde WOZ-waarde te hoog is, teken dan bezwaar aan. Download een voorbeeldbrief die je aan de gemeente kunt sturen. Hierin vind je alvast een aantal argumenten die je voor de onderbouwing kunt gebruiken. Sommige gemeenten sturen een standaard reactieformulier met de WOZ-beschikking mee of bieden de mogelijkheid om via internet bezwaar te maken.
Verschil WOZ-waarde en verkoopprijs
De WOZ-waarde en de vraagprijs of verkoopwaarde van een woning hoeven niet gelijk te zijn. Omdat de WOZ-waarde een peildatum heeft van 1 januari van het voorgaande jaar, kan het verschil tussen de WOZ-waarde van je woning en de verkoopwaarde behoorlijk groot zijn. Als verkoper hoef je dus niet de WOZ-waarde aan te houden als verkoopprijs. Een verkoopmakelaar kan je hierin goed van advies voorzien.
WOZ-waarde 2025 bij zelf een huis kopen
Wil je zelf een huis gaan kopen waarvan de WOZ-waarde lager ligt dan de vraagprijs? Dan hoeft dat in principe voor jou geen probleem te zijn: de hoogte van de hypotheek wordt namelijk bepaald op basis van de huidige marktwaarde en niet de WOZ-waarde. Toch is het wel handig om te weten wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel betaalt voor je nieuwe huis.
Dit zijn je mogelijkheden:
- Vraag zelf een taxatie van de woning aan zodat je op basis daarvan kunt controleren of de verkoopprijs realistisch is.
- Kijk op de website van het Kadaster naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.
- Schakel een aankoopmakelaar in en vraag om advies.