Samenlevingsvormen

Nederland kent verschillende samenlevingsvormen. Zo is er naast het huwelijk ook het geregistreerd partnerschap. Of jullie kiezen om te gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract.

Vaak spelen emotionele motieven een rol bij de keuze voor een bepaalde samenlevingsvorm. Dat is natuurlijk prima. Maar de keuze die je maakt heeft wel gevolgen voor de manier waarop je te maken krijgt met de Belastingdienst, het erfrecht en je pensioenuitvoerder. Sta dus eens stil bij de consequenties van de gekozen samenlevingsvorm. 

Huwelijk

Lange tijd was het huwelijk de enige samenlevingsvorm die wettelijk geregeld was. Er is dan ook veel bij wet geregeld over belastingen, erfrecht en pensioenen. Al deze regels en wetten treden automatisch in werking wanneer je trouwt. Wil je afwijken van de algemene regels, dan kun je bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten opmaken.

Als je geen huwelijkse voorwaarden laat opmaken, dan trouw je sinds 1 januari 2018 in een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je had vóórdat je ging trouwen (zoals een eigen woning en een hypotheek), blijven van jou. Daarnaast vallen erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap van goederen. Tot aan 1 januari 2018 trouwde je in een algemene gemeenschap van goederen.


Geregistreerd partnerschap

Voor het geregistreerd partnerschap gelden praktisch dezelfde wettelijke bepalingen als voor gehuwde partners, zoals de gemeenschap van goederen. Wil je hiervan afwijken, dan kun je zogenaamde partnerschapsvoorwaarden laten opmaken.


Samenwonen 

Rondom 'samenwonen' is er in de wet nauwelijks iets geregeld. Met name op het gebied van erfrecht kan dat ingrijpend zijn. Samenwonenden erven het huis niet automatisch van elkaar, al zou je dat misschien wel willen. De meeste pensioenfondsen erkennen een partner bij het nabestaandenpensioen alleen als jij je partner hebt aangemeld en er een samenlevingscontract is. Door zo'n contract op te stellen kun je een aantal belangrijke zaken goed regelen.

Samenwonen zonder contract is de meest vrijblijvende manier van samenleven. Voor sommige mensen is dat juist prettig, maar realiseer je wel dat er wettelijk echt niets geregeld is. Bij overlijden van één van de partners gaat bijvoorbeeld het huis naar de familie van de overledene en niet naar de overgebleven partner. Ook heb je geen recht op nabestaandenpensioen.

Als je gaat samenwonen is het dus aan te bevelen om een samenlevingscontract op te laten stellen. Vaak is het daarnaast ook raadzaam om een testament op te laten stellen. Laat je over dit soort zaken informeren door de notaris.

 

Lees meer over samen een huis kopen

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.