Wajong-uitkering en een hypotheek afsluiten

Als je een Wajong-uitkering hebt, kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen. De meeste mensen denken dat zij met een Wajong-uitkering helemaal niet in aanmerking komen om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Toch zijn er voor iemand met Wajong best wel mogelijkheden op dat gebied. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de Wajong-uitkering en de mogelijkheden van een hypotheek afsluiten.

hypotheek wajong uitkering

Wat is een Wajong-uitkering?

Wat is de betekenis van Wajong? Wajong staat voor de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Daarmee betreft het dus een inkomensvoorziening voor jongeren die op relatief jonge leeftijd arbeidsongeschikt zijn geworden. Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens hun studie een ziekte of handicap hebben. Die ziekte of handicap zorgt er vervolgens voor dat ze nooit meer kunnen werken. Als ze aan de Wajong-uitkering voorwaarden voldoen, hebben ze recht op Wajong. Voor alle Wajong rechten en plichten verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

Alle mensen met een Wajong-uitkering hebben recht op de jonggehandicaptenkorting tot hun AOW-leeftijd. Dit is een belastingvoordeel waardoor je als Wajonger netto meer inkomen overhoudt.

Kun je een hypotheek krijgen met een Wajong-uitkering?

Wil je een huis kopen met Wajong maar weet je niet zeker of je met Wajong voor een hypotheek in aanmerking komt? Met een Wajong-uitkering is het in principe mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen met Wajong is wel afhankelijk van je gehele persoonlijke situatie en van het soort Wajong-uitkering dat je ontvangt. 

Wajong en samenwonen (2024)

Samenwonen heeft geen gevolgen voor je Wajong-uitkering. Wel kan het zo zijn dat als je bovenop je uitkering nog andere toeslagen ontvangt, de hoogte van deze toeslagen verandert.

Vereenvoudiging van de Wajong 

Met ingang van 1 januari 2021 is de Wet Vereenvoudiging regelgeving Wajong in werking getreden. Het verschil tussen de oude en nieuwe Wajong is dat de nieuwe wet regelt dat meer (gaan) werken loont, dat Wajongers altijd terug kunnen vallen op de Wajong en dat Wajongers hun uitkering behouden als zij onderwijs (gaan) volgen.

Met ingang van 2021 zijn er twee groepen in de Wajong:

  • Een groep met mogelijkheden voor arbeidsparticipatie;
  • Een groep die duurzaam geen mogelijkheden voor arbeidsparticipatie heeft.

Hoogte van een Wajong-uitkering

Als je niet kunt werken en in de toekomst ook niet meer, dan bedraagt de Wajong-uitkering 75 procent van het minimumloon. Voor het precieze bedrag en een rekenhulp voor als je gaat werken naast je Wajong-uitkering, verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

De belangrijkste vraag is natuurlijk of het inkomen meegenomen kan worden in de hypotheekaanvraag. Dit is mede afhankelijk van jouw gehele financiële situatie. Wij kunnen dit voor je uitzoeken. 

Vrijblijvende afspraak maken Meer over uitkering en hypotheek

 

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Mette Bultman | Specialist Advieskennis