Hypotheek voor een recreatiewoning
Het komt steeds vaker voor dat mensen een bestaande recreatiewoning als hoofdverblijf willen gebruiken. Anderen willen een vakantiehuis of chalet gaan kopen als tweede woning. Bij een hypotheek voor een recreatiewoning moet je met verschillende aspecten rekening houden.
Financiering recreatiewoning: geen hypotheekrenteaftrek
Voor een recreatiewoning (die niet dient als hoofdverblijf) is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt namelijk als een consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten die je genereert met je vakantiewoning zijn daarentegen niet belast.
Geen 100% financiering bij recreatiewoning
Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die een recreatiewoning volledig willen financieren. Over het algemeen zijn recreatiewoningen minder courant dan "gewone" woningen. Ook het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de betreffende gemeente speelt een rol. Je zult dus eigen geld moeten inleggen naast de recreatiehypotheek, om een recreatiewoning aan te kunnen schaffen.
Voorwaarden hypotheek chalet of recreatiewoning
Op het moment dat je een vakantiehuis of recreatiewoning wilt financieren, moet je met verschillende zaken rekening houden. Er gelden namelijk andere voorwaarden voor een recreatiehypotheek dan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je reguliere woonhuis.
• Je hebt eigen geld nodig om het vakantiehuis te kunnen kopen, want er zijn maar een paar hypotheekverstrekkers die je (een deel van) het geld willen lenen.
• De woning zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering staan, aangesloten zijn op water en elektriciteit en met pannen zijn gedekt.
• Er wordt door de hypotheekverstrekker beoordeeld of je de hypotheek wel kunt betalen. Je dient dus ook je inkomsten, verplichtingen en/of schulden door te geven.
• Om een hypotheek af te sluiten heb je een onderpand nodig. Dat kan het vakantiehuis zelf zijn, maar ook je reguliere koopwoning of een combinatie van beide.
• Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente bij een recreatiewoning.
• De hypotheekverstrekker kan je ook nog bepaalde beperkingen opleggen. Bijvoorbeeld een uitdrukkelijk verbod op de verhuur van de vakantiewoning.
Hypotheek recreatiewoning: permanente bewoning
De termen vakantiewoning, recreatiewoning en vakantiehuis zeggen het eigenlijk al: dit soort woningen zijn meestal niet toegestaan voor permanente bewoning. Maar in heel uitzonderlijke gevallen mag dit toch wel. Waardoor de mogelijkheid voor het afsluiten van een hypotheek voor een recreatiewoning toch een stapje dichterbij komt. De recreatiewoning moet dan wel je hoofdverblijf zijn. Je kunt dan eventueel ook weer gewoon recht hebben op hypotheekrenteaftrek.
Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning?
Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Dit zijn bijvoorbeeld ING en BLG Wonen. De voorwaarden kunnen verschillen, vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur of bij de betreffende bank.
Vakantiewoning financieren met overwaarde
Het is ook mogelijk om de overwaarde van je eerste huis te gebruiken voor een tweede woning (in het buitenland of Nederland). Heel eenvoudig is dat overigens niet, maar er zijn wel wat mogelijkheden. De simpelste manier om je overwaarde op te nemen, is je woonhuis verkopen en te verhuizen naar een huurwoning. Die stap moet je natuurlijk wel wíllen maken. Een andere manier om te profiteren van je overwaarde is een tweede hypotheek afsluiten.
Vrijblijvende afspraak hypotheek recreatiewoning
Wil je meer weten over het kopen van een recreatiewoning en de mogelijkheden van financiering? Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je graag meer over alle mogelijkheden en de voorwaarden. Het eerste gesprek is vrijblijvend en voor onze rekening.