Bouwkundige keuring: wat is het?
De bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring, bouwkundig rapport, bouwinspectie of bouwkundig onderzoek genoemd) geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde en staat van onderhoud van een huis. In het rapport vind je een beschrijving en foto's van de eventuele bouwtechnische gebreken die bij de keuring werden aangetroffen. Op deze pagina vertellen we je alles over een bouwkundig rapport laten maken.
Wat wordt er gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?
Wat houdt een bouwkundige keuring precies in? Bij een bouwkundige inspectie krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van een woning. En daarnaast vaak ook een inzage in de kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm, komen dan aan het licht. De bouwkundig inspecteur kijkt aan de buitenzijde naar het voeg- en schilderwerk. Ook aan de binnenkant wordt naar het schilderwerk gekeken. Daarnaast let de inspecteur op zaken als trapleuningen, de elektriciteit en de staat van de badkamer en de keuken. Ook de al dan niet aanwezige kruipruimte, de funderingen, de leidingen en het riool: ze komen allemaal aan bod bij een bouwkundig onderzoek.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Of je wel of geen bouwkundige keuring laat uitvoeren, kun je vaak zelf bepalen. Je kunt namelijk gewoon een huis kopen zonder bouwkundige inspectie. Bekijk wel even goed of je denkt dat een bouwkundige keuring nodig is. Bijvoorbeeld bij een wat ouder huis is een bouwkundig rapport zeker aan te raden.
Bij een hypotheek met NHG is een bouwkundig onderzoek in sommige gevallen wel verplicht, vraag hiervoor naar de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. Een bouwkundig rapport is ook verplicht als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10 procent of meer van de woningwaarde, of als de taxateur adviseert een bouwkundig rapport op te laten stellen.
Kosten bouwkundige keuring
Wat kost een bouwkundige keuring? Voor de kosten van een bouwtechnische keuring moet je rekening houden met gemiddeld 350 euro. Dat lijkt misschien een behoorlijk bedrag, maar het kan je uiteindelijk ook heel veel geld besparen. Zorg je voordat je een bod op een huis uitbrengt voor een bouwkundige inspectie? Dan kun je de resultaten uit het bouwkundig rapport gebruiken bij de koopsomonderhandelingen. Ook zijn de kosten in sommige gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het rapport moet je dan aanvragen bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning (wat meestal ook het geval is).
Wie betaalt een bouwkundige keuring?
In de meeste gevallen betaalt de koper van een huis de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat is ook wel logisch, want het is ook de koper die er het meeste baat bij heeft dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.
Voorbehoud bouwkundige keuring
Zeker bij een oudere woning is het zeer aan te raden om een voorbehoud bouwkundige keuring te laten opnemen in je ontbindende voorwaarden. Vooraf bepaal je op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering. Je kunt ook afspreken dat als uit de bouwtechnische keuring blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 10.000) aan maatregelen genomen moet worden, je van de koop afziet.
Bouwkundige keuring: voor of na bod?
Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren op een moment naar keuze: voor of juist na jouw bod op de woning. Het voordeel van een keuring uit laten voeren voor het bod, is dat je het bod kunt baseren op de bevindingen uit het bouwkundig rapport. Als uit het rapport blijkt dat er veel gebreken aan de woning zijn, kun je op een onderbouwde manier een lager bod uitbrengen. Een nadeel van een bouwtechnische keuring voor het bod, is dat het tijd kost om een keuring uit te laten voeren. Je kunt dus minder snel een bod plaatsen en hebt kans dat een andere koper je voor is. Ook ben je geld kwijt aan de keuring, terwijl je nog niet zeker bent dat je de woning ook echt zal gaan kopen.
Wanneer je een voorbehoud bouwkundige keuring hebt laten opnemen in je ontbindende voorwaarden, kun je de keuring ook na het tekenen van de koopovereenkomst laten uitvoeren. Als uit het bouwtechnisch rapport blijkt dat de kosten voor het oplossen van de gebreken boven een bepaald bedrag (vastgesteld in je ontbindende voorwaarden) uitkomen, kan de koopovereenkomst nog ontbonden worden.
Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?
Een bouwtechnische keuring duurt meestal één à twee uur, afhankelijk van de grootte van de woning. Meestal ontvang je het rapport vervolgens binnen één of enkele werkdagen.
Bouwkundige keuring aanvragen
Een bouwkundige keuring kan je ook gemakkelijk via De Hypotheker regelen. Informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.