Pensioenverdeling

Gaan jullie uit elkaar, dan hebben jullie over en weer recht op een deel van het opgebouwde (partner)pensioen. Deze rechten zijn wettelijk vastgelegd in de Wet pensioenverevening bij echtscheiding. Je kunt van de wettelijke regeling afwijken door zelf afspraken te maken.

Wet Pensioenverevening

De Wet Pensioenverevening regelt de verdeling van de tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioenrechten. De pensioenrechten vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Ze zijn opgebouwd uit twee delen: het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Bij een scheiding hebben beide partners recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Bij het nabestaandenpensioen wordt ook de periode voorafgaand aan het huwelijk meegeteld.

Wil je de pensioenrechten op een andere manier verdelen, dan mag dat. Misschien heb je allebei een baan en wil je allebei je eigen pensioenrechten houden. Dat kan geregeld worden in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden. Ten tijde van de scheiding kan dit geregeld worden in het echtscheidingsconvenant.

Het is daarnaast belangrijk om de gemaakte afspraken door te geven aan je pensioenuitvoerder(s). Ben je onlangs gescheiden? Neem dan dus ook altijd contact op met je pensioenuitvoerder(s). Of vraag je mediator of echtscheidingsadvocaat hiernaar.

Een nieuwe partner

Heb je na je scheiding een nieuwe partner gevonden, dan moet je goed beseffen dat je ex-partner recht heeft op een deel van het nabestaandenpensioen. Ben je op latere leeftijd gescheiden, dan is de kans groot dat bij overlijden je ex-partner meer nabestaandenpensioen krijgt dan je huidige partner. Zelfs al heeft je ex-partner inmiddels ook een nieuwe partner gevonden.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis
Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.