Levensloopbestendige woning
Een levensloopbestendige woning is voor veel senioren een belangrijk thema. Als je een dagje ouder wordt, maar wel graag in je eigen woning wilt blijven wonen, dan kun je jouw woning levensloopbestendig maken en zo verbouwen tot een geschikte seniorenwoning.
Wat is een levensloopbestendige woning?
Een levensloopbestendig huis of een seniorenwoning is een woning waarin je oud kunt worden. De woning is dus een aangepaste woning waarin je rustig kunt genieten van je oude dag zonder tegen al te veel obstakels op te lopen.
Sommige mensen kiezen ervoor om te verhuizen naar een appartement of een bungalow wanneer ze een dagje ouder worden. Maar niet iedereen wil of kan verhuizen. Gelukkig zijn er vaak ook genoeg aanpassingen mogelijk om je eigen woning levensloopbestendig te maken.
Waar moet een levensloopbestendige woning aan voldoen?
Belangrijke aanpassingen om je huis zo levensloopbestendig mogelijk te maken zijn:
- Belangrijke ruimtes op de begane grond;
- Traplift;
- Verhoogd toilet en inloopdouche;
- Onderhoudsvriendelijke tuin;
- Voldoende verlichting.
Kosten levensloopbestendige woning
De kosten van het levensloopbestendig maken van je woning hangen natuurlijk af van de aanpassingen die er gedaan moeten worden. Ook zijn bijvoorbeeld de keuze voor het soort materiaal en de oppervlakte van de woning bepalend voor de prijs. We adviseren je om offertes op te vragen bij verschillende aannemers en leveranciers, zodat je een goed beeld krijgt van de gemiddelde kosten.
Manieren om de verbouwing te financieren
Er zijn verschillende mogelijkheden om het levensloopbestendig maken van je woning te financieren:
- Het inzetten van spaargeld.
- Een tweede hypotheek op je woning nemen. Let op: je krijgt te maken met hogere maandlasten en je inkomen wordt getoetst om te kijken of je de extra lasten kunt dragen.
- Je hypotheek oversluiten: wellicht loont het om je hypotheek over te sluiten. Je kunt dan direct de verbeteringen aan je woning meefinancieren voor mogelijk dezelfde of iets hogere maandlasten.
- Misschien zijn er mogelijkheden om een opeethypotheek of verzilverhypotheek af te sluiten.
Subsidie woning levensloopbestendig maken
Sommige gemeenten helpen oudere inwoners met het aanpassen van hun woning. Zo bieden steeds meer gemeenten een Blijverslening of een Verzilverlening aan. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kun je zien welke subsidies en leningen jouw gemeente aanbiedt.
Ook heb je mogelijk recht op een bijdrage of voorziening vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zoals op een traplift, douchestoel, verhoogd toilet en elektrische deuropener. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.