Verhuurhypotheek

Met een verhuurhypotheek of verhuurders hypotheek kun je een woning financieren die je wilt gaan verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning wilt aanhouden om te verhuren. Je kunt ook een tweede woning aankopen specifiek voor de verhuur. Een huis kopen en verhuren kan dus met deze hypotheekvorm. Hoe werkt een verhuurhypotheek precies? We vertellen je er graag meer over. 

Verhuurhypotheek

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek, door sommige hypotheekverstrekkers ook wel investeringshypotheek genoemd, is iets anders dan een beleggingshypotheek. Bij een beleggingshypotheek bouw je via beleggingen vermogen op om je hypotheek af te lossen. Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor een beleggingsobject. Je haalt inkomsten uit de het verhuren van een koophuis en hoopt op een waardestijging van het vastgoed.

Welke hypotheekverstrekker staat verhuur toe?

Via De Hypotheker kun je een verhuurders hypotheek afsluiten van verschillende aanbieders, zoals:

• Nationale Nederlanden verhuurhypotheek
• Woonfonds verhuurhypotheek
• ABN AMRO verhuurhypotheek
• NIBC Investeringshypotheek

Wat zijn de voorwaarden voor een verhuurhypotheek?

Er zijn geen vaste regels om je huis te verhuren met een hypotheek. Hypotheekverstrekkers hebben ieder hun eigen voorwaarden voor het afsluiten van een verhuurhypotheek. Vaak mag je bijvoorbeeld tot maximaal 70 of 75 procent van de marktwaarde in verhuurde staat financieren en is er een maximaal te lenen bedrag. 

Verhuurhypotheek rente

Voor een woning die je verhuurt betaal je meer hypotheekrente dan voor een woning waar je zelf in woont, vanwege het hogere risico dat de hypotheekverstrekker heeft bij een verhuurd pand.

Een verhuurders hypotheek heeft dus meestal een hogere rente. Wel zijn er vaak andere voordelige voorwaarden. Zo mag je meestal 50% van de woningfinanciering realiseren via een aflossingsvrije hypotheek. Dat zorgt voor relatief lage maandlasten.

Hoeveel moet je zelf inleggen?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je maximaal 80% van de marktwaarde lenen die het pand in verhuurde staat heeft. Soms is dat 70% of 90%. Je zult dus altijd zelf een bedrag moeten inleggen. Hoe meer geld je inlegt, des te minder hoef je te lenen. Dus zijn je kosten lager en hou je meer rendement over van de huurinkomsten.

De risico's van een verhuurhypotheek

Het grootste risico bij een verhuurhypotheek is dat je huurinkomsten wegvallen, terwijl je wel de maandlasten van de hypotheek moet betalen. Om die reden kijken hypotheekverstrekkers ook altijd naar de businesscase die je op verhuurgebied aanlevert. Je eigen persoonlijke situatie is minder van belang bij deze hypotheekvorm.

Komt er naar verwachting genoeg geld binnen door de verhuur om de hypotheek te kunnen betalen? Dat is de grote vraag voor de hypotheekverstrekker. Vallen je huurinkomsten weg, dan zul je uit eigen zak de maandlasten moeten betalen.

Daarnaast loop je het risico dat het pand minder waard wordt en je met een restschuld komt te zitten. Tot slot kan ook de rente stijgen, waardoor je hogere maandlasten krijgt.

Beleg je professioneel in vastgoed of privé?

De meeste hypotheekverstrekkers voor particulieren vinden het geen probleem om je een verhuurhypotheek te verstrekken wanneer je hooguit vijf panden bezit. Worden het er meer, dan moet je financiering van de zakelijke markt komen. Sommige banken hanteren als stelregel dat je niet meer dan een bepaald bedrag aan huurinkomsten per jaar mag hebben om nog als particulier te worden gezien.

Bij De Hypotheker adviseren wij uitsluitend consumenten die één of enkele panden willen kopen voor de verhuur. Bijvoorbeeld om een studerend kind te helpen aan woonruimte. Professionele beleggers kunnen hun woningen niet via De Hypotheker financieren.

Verhuurhypotheek berekenen is maatwerk

We begrijpen dat je graag je maximale verhuurhypotheek wil berekenen. Dat kan alleen niet online, want we hebben het hier echt over maatwerk. Daarom vragen we je om langs te komen bij één van onze vestigingen. Daar bekijken we samen jouw unieke situatie en kunnen we een berekening maken.

Hypotheek omzetten of verhuurhypotheek aanvragen?

Wil je je hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek of wil je een nieuwe hypotheek aanvragen? De Hypotheker denkt met je mee en helpt je om je hypotheek te laten aansluiten op je huidige situatie. Dit kunnen we voor je doen:

• We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
• We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
• Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars.

Zo kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk