Variabele rente
Bij afsluiten van een hypotheek kun je kiezen uit een variabele hypotheekrente of een vaste rente. Het is ook mogelijk om je hypotheek op te delen en voor een deel te kiezen voor een vaste rente en voor een deel een variabele rente.
Wat is een variabele rente?
Bij een variabele hypotheekrente, ook wel korte rente of flexibele hypotheekrente genoemd, is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.
Als je een hypotheek afsluit met een variabele rente dan ben je afhankelijk van de rente op de geldmarkt. Met een variabele rente weet je dus niet zeker wat je maandelijkse lasten zijn, omdat je rente kan stijgen of dalen als de rente in de markt stijgt of daalt.
Hoe werkt variabele rente?
De variabele rente wordt bepaald door de Euribor-rente, de rente waartegen Europese banken geld aan elkaar lenen. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoe vaak je rentepercentage gewijzigd wordt. Dit kan elke maand zijn, maar ook bijvoorbeeld elk kwartaal. Je maandlasten kunnen hierdoor behoorlijk fluctueren.
Wanneer kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een variabele hypotheekrente. Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur. Mogelijke redenen kunnen zijn:
- Het huidige variabele rentetarief is voordeliger dan de rente langer vastzetten;
- Je hypotheek loopt nog maar kort voor hij is afgelost;
- Je bent op zoek naar meer flexibiliteit;
- Je hebt geen moeite met fluctuerende maandlasten.
Omzetten variabele rente naar vaste rente
Soms is een variabele rente hoger dan de vaste rente, die je voor tien, twintig of dertig jaar vastzet. Heb je een variabele rente, dan kun je die omzetten in een vaste rente. Houd er wel rekening mee dat sommige aanbieders een opslag in rekening brengen.