Jaarlijks kostenpercentage (JKP)
Als je een hypotheek bij een hypotheekverstrekker aanvraagt, krijgt je altijd een renteaanbod. Dat aanbod bevat twee verschillende percentages: het maandelijkse hypotheekrentepercentage en het jaarlijks kostenpercentage van de hypotheek (ook wel kortweg JKP genoemd). Maar wat is het JKP precies en welke kosten vallen eronder? Op deze pagina leggen we het aan je uit.
Wat is het JKP?
De betekenis van het JKP of jaarlijks kostenpercentage is een extra percentage dat genoemd staat op het renteaanbod van je potentiële hypotheekverstrekker. Ook zie je het later terug op de hypotheekofferte op het moment dat je het renteaanbod hebt geaccepteerd. Het JKP is altijd iets hoger dan de hypotheekrente, want het laat zien wat de hypotheek je in totaal gedurende de gehele looptijd gaat kosten. Dat is dus niet alleen het bedrag aan rente en aflossing, maar ook een aantal bijkomende kosten.
Waaruit bestaat het JKP?
Het jaarlijks kostenpercentage voor je hypotheek bestaat uit twee delen:
- Het eerste deel bestaat uit de kosten die je jaarlijks betaalt aan aflossing en rente voor je hypotheek.
- Het tweede deel betreft de kosten die je maakt voor het verkrijgen van de hypotheek. Hieronder vallen o.a. advies- en bemiddelingskosten, de eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), taxatiekosten, de inschrijving in het kadaster, een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering.
Door het optellen van al deze kosten, wordt berekend hoeveel je nu daadwerkelijk kwijt bent voor je hypotheek.
Hoe bereken je het JKP?
De JKP rente is uiteindelijk eenvoudig te berekenen. Het bestaat uit het totale leenbedrag inclusief de rente die je hierover betaalt gedurende de looptijd, aangevuld met de hierboven genoemde bijkomende kosten. Vervolgens wordt alles bij elkaar opgeteld en omgezet in een percentage dat weergeeft wat je per maand kwijt bent. Het jaarlijks kostenpercentage is altijd een stukje hoger dan het aangeboden nominaal rentepercentage.
Waarom is er een JKP?
Het jaarlijks kostenpercentage is ooit in het leven geroepen om op Europees niveau hypotheekverstrekkers goed met elkaar te kunnen vergelijken. Op deze manier zijn de daadwerkelijke kosten van je hypotheek direct inzichtelijk. De totale kosten voor de hypotheek zijn namelijk altijd hoger dan het bedrag dat je hebt geleend om het huis te kunnen kopen. Voorheen waren die totale kosten niet of niet goed zichtbaar. Maar door die kosten om te zetten in een JKP rente is voor jou in één oogopslag duidelijk wat je nu eigenlijk betaalt. Het JKP wordt daarbij weergegeven in procentpunten.
Op deze manier kun je veel beter de verschillende aanbiedingen van hypotheekverstrekkers vergelijken. Het kan namelijk best zo zijn dat een goedkope hypotheek eigenlijk helemaal niet zo goedkoop is omdat het jaarlijks kostenpercentage een stuk hoger is als gevolg van de bijkomende kosten. Zo word je als consument beter geïnformeerd over de kosten van een hypothecair krediet en ben je tegelijkertijd beter beschermd tegen het maken van een overhaaste keuze.