Hoofdelijke aansprakelijkheid
Je hoeft geen eigenaar te zijn van de woning om hoofdelijk aansprakelijk te zijn voor een hypotheekschuld. Koop je samen met je partner een woning en worden jullie beide eigenaar, dan eist de bank dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk worden. Koop je alleen een woning, dan word jij in de regel alleen aansprakelijk.
Bij het aangaan van een hypotheek word je vrijwel altijd hoofdelijk aansprakelijk. Teken je een hypotheekakte, dan ben je verantwoordelijk voor de betaling van de maandelijkse termijnen: de rente en/of de aflossing. Worden de termijnen niet meer voldaan, dan kan de bank elk van de contractanten volledig aansprakelijk stellen voor de resterende schuld.
Samenwonen
Gaan jullie samenwonen, dan hoeft er niets aan de hypotheek te worden gedaan. De eigenaar van de woning blijft dan als enige hoofdelijk aansprakelijk. Pas als de eigendomsverhouding van de woning verandert, wordt de andere mede hoofdelijk aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen en je nieuwe partner koopt van jou een deel van het huis.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap
Wanneer je voor 2018 trouwde in gemeenschap van goederen en één van de partners had al een koopwoning, dan werd de ander automatisch mede-eigenaar van de woning. Sinds 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen en is dit niet meer het geval.
Wanneer je nu gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand met een koopwoning, word je niet automatisch mede-eigenaar van de woning en dus ook niet hoofdelijk aansprakelijk. Willen jullie wel in volledige gemeenschap van goederen trouwen en beide eigenaar worden van de woning, dan moeten jullie naar notaris om hiervoor een akte te laten opmaken.
Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
Gaan jullie uit elkaar en één van de twee partners neemt het huis over, dan zijn er twee belangrijke stappen te nemen.
1. De partner die het huis overneemt moet het woningdeel van de vertrekkende partner overnemen. Het overnemen van het woningdeel van je partner is geen vanzelfsprekendheid en een tijdrovend en complex proces. In veel gevallen moet de hypotheek worden omgezet om hypotheekrenteaftrek te behouden. Wil je weten of dit financieel haalbaar voor je is? Maak een afspraak bij de adviseur.
2. Daarnaast moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Hiervoor moet de hypotheekverstrekker een voorlopig akkoord geven. Was er sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en wordt er een echtscheiding of ontbinding uitgesproken, dan kan de de hypotheekverstrekker formeel akkoord gaan met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.