Bouwdepot voor nieuwbouw of verbouwing

Overweeg je de aankoop van een nieuwbouwwoning, dan kom je ongetwijfeld de term depotrekening tegen. Dit wordt ook wel bouwdepot genoemd.

Pot met geld

Wat is een bouwdepot?

Ga je een nieuwbouwhuis kopen, dan kun je dat met een hypotheeklening financieren. Het geld daarvan komt terecht in een zogeheten bouwdepot bij je bank of geldverstrekker. Zo’n bouwdepot wordt ook wel bouwhypotheek genoemd.

Hoe werkt een bouwdepot of bouwhypotheek?

Een bouwdepot of bouwhypotheek is in feite een depotrekening waarvan de kosten van de bouw van je woning worden betaald. Je moet dan denken aan de kosten van de grond en de daarop volgende bouwfases (ook wel bouwtermijnen genoemd). Over het bouwdepot wordt door de hypotheekverstrekker rente vergoed. Dit wordt depotrente genoemd. De facturen stuur je naar de bank op en de bank betaalt vervolgens de rekening vanuit het bouwdepot.

Bouwdepot voor nieuwbouw

In de meeste gevallen wordt een bouwhypotheek aangewend bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Het gaat daarbij vaak om grote bedragen. De bank of geldverstrekker wil er zeker van zijn dat het geld uit het bouwdepot ook daadwerkelijk wordt besteed aan de betalingen voor de bouw van de nieuwbouwwoning. Via een bouwdepot houdt de bank daar goed zicht op.

Bouwdepot voor verbouwing

Ook bij een renovatie van je huis of een verbouwing van een bestaande woning wordt er gebruik gemaakt van een bouwdepot. Met een verbouwingsdepot kun je een bestaande woning kopen en bijvoorbeeld je keuken verbouwen. 

Kun je een bouwdepot aanvragen op een bestaande hypotheek?

Het is ook mogelijk om een bouwdepot later aan te vragen, dus na het afsluiten van de hypotheek. Je neemt dan een bouwdepot bovenop je bestaande hypotheek. De hypotheekverstrekker stelt wel voorwaarden aan dit bouwdepot. De openstaande nieuwe hypotheek en het bouwdepot mogen samen niet hoger zijn dan 100 procent van de woningwaarde na verbouwing (of 106% in het geval van energiebesparende maatregelen). Ook moet je inkomen hoog genoeg zijn om de nieuwe hogere maandlasten verantwoord te kunnen dragen.

Wat kan er uit een bouwdepot betaald worden?

Zoals gezegd betaal je uit een bouwdepot de kosten voor de bouw of verbouwing van je woning. Via een bouwdepot betaal je de arbeidsuren en materialen die zijn besteed tijdens de bouw, verbouw of verbetering van je huis. Het gaat daarbij om materialen die vast moeten zitten aan het huis en die je later niet mee kunt verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een houten vloer, een nieuwe keuken of het stuc- en schilderwerk dat je hebt laten uitvoeren. Houd er ook rekening mee dat je uit het bouwdepot alleen dingen kunt declareren die vooraf bij de aanvraag van je hypotheek (inclusief specificatie verbouwing/begroting) zijn opgenomen.

Bouwdepot berekenen

De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Die waarde wordt door een taxateur vooraf vastgesteld. Je kunt dan maximaal 100% lenen van dit bedrag. De hoogte van een bouwhypotheek is ook afhankelijk van het soort verbouwing dat je gaat uitvoeren. Een uitbouw of aanbouw levert bijvoorbeeld meer waardevermeerdering op dan het plaatsen van een nieuwe keuken, waardoor je de kosten vaak volledig in de hypotheek kunt meenemen. Je hoeft dan geen eigen geld in te leggen in het bouwdepot.

Maandlasten bouwdepot berekenen

Wil je weten wat de maandlasten van je bouwdepot zijn? Dat is geheel afhankelijk van hoeveel geld je al uit het depot hebt opgenomen. Je ontvangt bij de meeste hypotheekverstrekkers namelijk een rentevergoeding over het bedrag dat je nog niet hebt besteed. Die rente wordt dan verrekend met de rente die je verschuldigd bent. Heb je nog helemaal geen geld opgenomen uit het depot? Dan betaal je alleen aflossing en nog geen rente. Hoe meer geld je opneemt, hoe hoger de kosten per maand van je bouwdepot zijn. Je krijgt dan namelijk over een minder groot bedrag een rentevergoeding. De maandlasten van je bouwdepot berekenen kan dus op elk moment gedurende de looptijd van je bouwdepot anders zijn.

Hoe vraag je een bouwdepot aan?

Je hypotheekadviseur kan voor jou het bouwdepot aanvragen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een bouwdepot of wil je direct al een bouwdepot aanvragen? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.

 

Afspraak maken

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk