Beleggingshypotheek
Het afsluiten van een beleggingshypotheek is niet meer mogelijk. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
Wat is een beleggingshypotheek?
Bij een beleggingshypotheek of beleggershypotheek bouw je het vermogen op om af te lossen via beleggingen. Bij een beleggingshypotheek wordt voor jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een aparte beleggingsrekening. Dit wordt ook wel eens een aandelenhypotheek genoemd.
Hoe werkt een beleggingshypotheek?
• Het vermogen voor de aflossing wordt niet binnen een verzekering opgebouwd;
• Je belegt door middel van een éénmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen;
• Het in de beleggingsrekening opgebouwde vermogen wordt belast in Box 3.
Deze variant lijkt op een bankspaarhypotheek, met het verschil dat beleggen meer risico met zich meebrengt.
Hypotheekrenteaftrek
Wie na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen recht op hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.
Verschillende soorten beleggingshypotheken
Elke beleggingshypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening en maakt gebruik van beleggingen om kapitaal op te bouwen voor de aflossing daarvan. De manier waarop dat gebeurt, verschilt.
• Wordt er alleen belegd in effecten? Dan noemen we het een effectenhypotheek. Deze variant levert grote risico’s op, want het kan gebeuren dat de effecten niet genoeg opbrengen om de eindschuld af te lossen.
• Wordt er in beleggingsfondsen belegd via een beleggingsverzekering? Dan heet het een beleggingspolishypotheek.
• Wordt er in beleggingsfondsen belegd via een beleggingsrekening? In dat geval gaat het om een bankspaarhypotheek beleggen.
Rente beleggingshypotheek en maandlasten
Zoals bij elke hypotheek, is ook bij beleggen in een hypotheek de rentestand van belang voor de maandlasten die je betaalt. Je betaalt elke maand een bepaalde inleg en kosten voor de beleggingen. Daarnaast betaal je eventueel een premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Je maandlasten blijven gelijk zolang de hypotheekrente en inleg/premies voor de beleggershypotheek niet veranderen.
Voordelen van een beleggingshypotheek
• Er is een kans dat je meer kapitaal overhoudt dan je nodig hebt om af te lossen;
• Je profiteert bij twee van de varianten van een belastingvrije kapitaalopbouw;
• Zolang de rente van je hypotheek niet wijzigt, blijven je maandlasten gelijk.
Nadelen van een beleggingshypotheek
• Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Het kan voorkomen dat het rendement te laag is en je niet genoeg eindkapitaal hebt om af te lossen;
• Als je kiest voor een beleggingsverzekering, betaal je ook voor een overlijdensrisicodekking en die kan duur zijn;
• De kosten die je betaalt voor je beleggingsverzekering zijn hoog.
Afsluiten niet meer mogelijk
Misschien wil je na het lezen van deze informatie graag een beleggingshypotheek afsluiten, je hypotheek omzetten naar een beleggingshypotheek, of je maandlasten voor een beleggingshypotheek berekenen. Dat is niet mogelijk, want deze hypotheekvorm wordt niet meer aangeboden. De reden daarvoor is dat beleggingshypotheken niet meer passen binnen de huidige regelgeving rondom de hypotheekrenteaftrek.
Als je op dit moment een beleggingsverzekering hebt, kun je hem nog wel oversluiten naar een andere bank of er een andere woning mee financieren. Je kunt het bedrag niet meer verhogen.
Past de Beleggingshypotheek nog bij je?
De beleggingshypotheek past (nog) bij je als je:
- Ander eigen vermogen hebt om je hypotheek af te lossen, als je aan het einde van de looptijd niet genoeg geld hebt op je beleggingsrekening.
- Genoeg inkomen hebt om vanaf 2031 (wanneer je hypotheekrenteaftrek mogelijk komt te vervallen) en aan het einde van de looptijd je hypotheek nog steeds te kunnen betalen.
De beleggingshypotheek past niet (meer) bij je als je:
- De onzekerheid van beleggen toch niet fijn vindt.
- Zekerheid wil hebben dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal terug kan betalen met het geld op je beleggingsrekening.
- Jouw huis niet wil verkopen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als de waarde op je beleggingsrekening tegenvalt en er na aflossen aan het einde van de looptijd een te hoge schuld overblijft, waardoor je je hypotheek niet kan verlengen.
Beleggingshypotheek met overwaarde
Heb je een beleggingshypotheek en overwaarde op je woning? Dan kun je in veel gevallen profiteren van die overwaarde door je hypotheek te verhogen, mits dit mogelijk is op basis van je inkomen. Omdat er geen nieuwe beleggingshypotheken meer worden afgesloten, sluit je als het ware een tweede hypotheek af in een andere hypotheekvorm (aflossingsvrij, annuïtair of lineair). Laat je hierover goed informeren door een hypotheekadviseur.
Je beleggingshypotheek oversluiten?
Wil je je beleggingshypotheek oversluiten? De Hypotheker denkt met je mee en helpt je om je hypotheek te laten aansluiten op je huidige situatie. Dit kunnen we voor je regelen:
• We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
• We helpen je met het regelen van de taxatie en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
• Je hebt bij De Hypotheker keuze uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars.
• Je beleggershypotheek (gedeeltelijk) aflossen kan natuurlijk ook een optie zijn. We denken graag met je mee.
Bij De Hypotheker kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog een afspraak.