WW-uitkering

Een WW-uitkering is een Werkloosheidsuitkering. Dit is een tijdelijke uitkering die verstrekt wordt door het UWV om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen. 

Voor wie is een WW-uitkering?

De WW-uitkering is bedoeld voor werknemers in loondienst die werkloos worden. Wil je voor deze uitkering in aanmerking komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering wanneer:

  • Je buiten je eigen schuld werkloos raakt;
  • Je meer dan vijf uur per week aan werk verliest;
  • je minimaal 26 van de laatste 36 weken hebt gewerkt.

Ook mag het niet aan jou liggen dat je bent ontslagen. Je krijgt namelijk geen uitkering als je gedrag aanleiding is voor ontslag op staande voet. Naast deze voorwaarden, zijn er nog talloze uitzonderingen, aanvullingen en beperkingen. Daarom is het verstandig om je tijdens een ontslagprocedure bij te laten staan door een specialist op het gebied van arbeidsrecht.

Duur van een WW-uitkering

De uitkering duurt minimaal drie maanden. Houd er rekening mee dat je na zes maanden in principe elke baan in heel Nederland moet accepteren.

De daadwerkelijke duur van de uitkering hangt af van je arbeidsverleden. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de uitkering en arbeidsverleden. Kies na het inloggen met je DigiD voor de optie ‘Persoonlijke gegevens’ en vervolgens ‘Arbeidsverleden controleren’.

Afbouw maximale duur WW-uitkering

Sinds 1 april 2019 is de maximale duur van een WW-uitkering 24 maanden.

Vanaf 1 januari 2016 bouw je als werknemer in de eerste 10 jaar van je loopbaan één maand WW-recht op per gewerkt jaar. Daarna bouw je nog maar een halve maand WW-recht op per gewerkt jaar. De WW-rechten die je al hebt opgebouwd vóór 2016 blijven tellen voor één maand.

Hoogte WW-uitkering

Een WW-uitkering is de eerste twee maanden 75 procent van je laatstverdiende loon en vervolgens 70 procent van je laatstverdiende loon. Daarbij geldt dat je over het loon boven € 75.865 geen uitkering ontvangt. Een maximale WW-uitkering is dus ongeveer € 53.105 per jaar (in 2025).

Na een WW-uitkering

Als je WW-uitkering stopt en je inkomen of eigen middelen is niet voldoende om in je levensonderhoud te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een (tijdelijke) bijstandsuitkering. Hierbij wordt gekeken naar je totale gezinsinkomen en wordt je huis als vermogen gezien. 

Een WW-uitkering en een hypotheek?

Een WW-uitkering duurt uiterlijk 2 jaar en is daarmee een zeer tijdelijke uitkering. Een hypotheekverstrekker ziet deze uitkering dan ook niet als een vast inkomen en neemt dit niet mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Als je WW-uitkering op dit moment je enige inkomen is, dan is het niet mogelijk om op basis daarvan een hypotheek aan te vragen.

Heb je al een hypotheek en kom je in de WW terecht? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker wanneer je vreest dat je niet rond kunt komen. Veel hypotheekverstrekkers zijn bereid om met je mee te denken.

Meer over uitkeringen en een hypotheek

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis
Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.