Kinderalimentatie en hypotheek

Kinderalimentatie is het deel van de alimentatie dat specifiek bedoeld is voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Als je kinderalimentatie betaalt, dan heeft dit invloed op je maximale hypotheek. Andersom kun je geen hogere hypotheek krijgen als je kinderalimentatie ontvangt, omdat het niet gezien wordt als een vorm van inkomen.

Kinderalimentatie en hypotheek

Vaak wonen kinderen na een scheiding bij één van de ouders. Als je de niet-verzorgende ouder bent, is het verplicht om financieel (alimentatieplichtig) voor hen te blijven zorgen. Dit gebeurt door betaling van een geldbedrag: kinderalimentatie.

Als er eenmaal een alimentatiebedrag overeen is gekomen of is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz. Normaal gesproken hoeft er los van de kinderalimentatie verder geen bijdrage meer gedaan te worden. Natuurlijk kun je onderling afspreken om hiervan af te wijken. Zo worden er vaak in een convenant nog aparte afspraken gemaakt over schoolkosten. Maak je hier geen aparte afspraken over, dan vallen ook deze kosten onder de alimentatie.

Duur kinderalimentatie

Leidraad bij het vaststellen van kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruitgaat. De alimentatieplicht duurt tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Of je ook alimentatie betaalt aan je kinderen, die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn, hangt af van of zij in hun eigen onderhoud voorzien. Stop nooit zo zomaar met het betalen van de kinderalimentatie. Overleg eerst met het betreffende kind of vraag een scheidingspecialist om advies. Bij een lichamelijke of geestelijke handicap blijven de ouders soms ook na het 21e jaar onderhoudsplichtig.

Als een kind 18 wordt, blijft het zijn recht behouden op kinderalimentatie tot het 21e jaar. De alimentatie dient rechtstreeks uitbetaald te worden aan het kind, tenzij het kind zelf anders besluit.

Is kinderalimentatie inkomen voor een hypotheek?

Kinderalimentatie die je ontvangt wordt nooit gezien als inkomen en telt dan ook niet mee als je een hypotheek aanvraagt. Kinderalimentatie is immers bedoeld als kosten voor de kinderen, niet voor je huis. Hetzelfde geldt voor het kindgebonden budget. 

Als je de betaler bent van de kinderalimentatie, heeft dit geen invloed op je maximale hypotheek. De kosten voor het onderhoud van kinderen worden voor gescheiden personen niet anders gezien dan voor personen die niet gescheiden zijn. 

Let op: partneralimentatie heeft wel invloed op de maximale hypotheek.

De hoogte van de alimentatie

Regel je de alimentatie via de rechtbank, dan wordt de hoogte van de alimentatie door de rechter vastgesteld. Daarbij wordt gekeken in hoeverre de alimentatiegerechtigde zelf in staat is om voor een inkomen te zorgen. Vaak zijn de inkomensverhoudingen scheef, omdat één van beide partners de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen. Verder wordt ook gekeken naar de levensstandaard tijdens het huwelijk en naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Zijn er minderjarige kinderen, dan wordt een apart bedrag voor kinderalimentatie vastgesteld.

Belangrijk bij kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruitgaat. De rechter stelt de hoogte vast in drie stappen:

  • stap 1: vaststellen van de kosten van een kind;
  • stap 2: vaststellen van het gezinsinkomen;
  • stap 3: vaststellen van de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Sinds 2013 wordt het kindgebonden budget meegenomen in de draagkrachtberekening. Hierdoor is het aandeel dat ouders in de behoefte van de kinderen bijdragen lager geworden. Gebleken is dat de kosten van minderjarige kinderen afhangt van het aantal kinderen bij een bepaald gezinsinkomen. De rechter zal nooit meer alimentatie laten betalen dan het inkomen toestaat. 

Het alimentatiebedrag wordt ieder jaar verplicht aangepast (indexering), zodat het meestijgt met de gemiddelde loonstijging. De minister van Justitie bepaalt rond november het percentage.

De ouder die kinderalimentatie betaalt, én één tot meerdere dagen per week voor de kinderen zorgt, komt in aanmerking voor een zorgkorting van 15, 25 of 35 procent. Of je in aanmerking komt voor de zorgkorting hangt af van jouw draagkracht. De hoogte van de korting is afhankelijk van de hoogte van de behoefte.

Alimentatie voor de kinderen is in principe niet fiscaal aftrekbaar. Onder bepaalde voorwaarden kun je, afhankelijk van de leeftijd van het kind, wel een bedrag aftrekken. 

Alimentatie en levensverzekering

Heb je recht op alimentatie, dan is het verstandig om een levensverzekering af te sluiten. Mocht je ex-partner komen te overlijden, dan stoppen de alimentatiebetalingen immers. Onder bepaalde voorwaarden kun je wel in aanmerking komen voor een uitkering volgens de Algemene Nabestaanden Wet (ANW).

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis
Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.