Scheefwonen in 2024
Als je huurt en je inkomen is naar verhouding te hoog voor de huur van de sociale huurwoning, wordt dit scheefwonen genoemd.
Wat is scheefwonen?
Scheefwoners wonen dus eigenlijk in een te goedkope woning: hun inkomen past niet bij de huurprijs.
De verhuurder mag in dit geval een extra inkomensafhankelijke huurverhoging voorstellen. Deze maatregel heeft de overheid ingesteld om zo de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
Maximale huurverhoging
In de vrije en gereguleerde (sociale) huursector gelden in 2024 de volgende regels voor huurverhoging. Verhuurders in de vrije sector mogen de huur vanaf 1 januari 2024 maximaal met 5,5% verhogen.
De maximale huurverhoging van een sociale huurwoning tot 1 juli 2024 staat al vast. Het is nog niet bekend met hoeveel de huur van sociale huurwoningen vanaf 1 juli 2024 omhoog mag. Tot 1 juli 2024 gelden dezelfde regels voor maximale huurverhoging die vanaf 1 juli 2023 golden. Daarin is vastgesteld dat de maximale huurverhoging 3,1% bedraagt.
Via de Huurprijscheck van de Huurcommissie kun je zelf een check doen of je huurverhoging wettelijk is toegestaan.
Vrije sector of sociale huur?
De kale huur die is afgesproken op de ingangsdatum van het huurcontract bepaalt of een woning vrije sector of een sociale huurwoning is. Verhuurder en huurder kunnen op de website van de Rijksoverheid checken hoe dit geldt voor hun huurcontract.
Is scheefwonen strafbaar?
Scheefwonen is niet strafbaar. Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Blijven huren of toch een huis kopen?
Kun je beter blijven huren of kan je beter op zoek gaan naar een koopwoning? Vul de test Huren of kopen in en kijk wat voor jou het meest interessant is. Of maak direct een afspraak om jouw financiële mogelijkheden te bespreken met onze hypotheekadviseur.
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door: