Samenlevingscontract nodig bij huis kopen?
Als je een huis gaat komen samen met je partner, dan is het handig om van te voren wat zaken vastgelegd te hebben. Als je niet bent getrouwd, dan kan dat bijvoorbeeld met een samenlevingscontract.
Wat is een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen samenwonenden waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden als je uit elkaar gaat of één van beiden komt te overlijden.
Waarom een samenlevingscontract bij huis kopen?
Vaak komt een samenlevingscontract bij een huis kopen aan de orde. Je gaat deze overeenkomst aan met je partner omdat je gaat samenwonen. In het contract neem je op hoe de situatie bij leven is. Hierin wordt de verdeling van eigendommen opgenomen (waaronder jullie huis), wie welke kosten draagt en wat de gevolgen zijn bij beëindiging van de samenleving. Wat er in het samenlevingscontract komt bepaal je uiteindelijk zelf. De wet schrijft geen verplichte onderdelen voor.
Is een samenlevingsovereenkomst verplicht?
Je bent wettelijk niet verplicht om een samenlevingsovereenkomst op te stellen als je een hypotheek afsluit. Maar eigenlijk heeft iedereen wel gewoon een samenlevingscontract nodig, zeker als jullie samen een huis kopen. Wanneer je een samenlevingscontract hebt, heb je bijvoorbeeld geregeld dat je partner in het huis kan blijven wonen nadat je komt te overlijden. Ook regel je ermee hoe je de hypotheekrente betaalt of verdeelt. Met een samenlevingsovereenkomst worden jullie ook elkaars fiscale partner, wat dan weer voordelig is met het oog op de hypotheekrenteaftrek.
Voorwaarden samenlevingsovereenkomst
De voorwaarden voor een samenlevingscontract zijn:
- Je moet 18 jaar of ouder zijn;
- Je mag niet onder curatele staan;
- Je moet je houden aan de regels van de wet.
Samenlevingscontract voordelen
- Je wordt elkaars fiscale partner: je kunt samen belastingaangifte doen en profiteert van fiscale voordelen;
- Alle afspraken over geld en de verdeling van de kosten staan zwart op wit;
- Als je partner overlijdt kun je in het huis blijven wonen én heb je recht op partnerpensioen.
Notariskosten voor het opstellen van een samenlevingscontract
Een samenlevingscontract kun je aanvragen bij de notaris. De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen variëren per notaris en hangen ook af van de tijd die de notaris nodig heeft. Dit hangt weer af van de complexiteit van het contract, de hoeveelheid vragen aan de notaris en hoe vaak je het contract wilt aanpassen. Je kunt bij verschillende notarissen de kosten opvragen en op basis hiervan een beslissing nemen.
Samenlevingscontract wijzigen of beëindigen
Het samenlevingscontract mag je altijd veranderen. Daarvoor ga je opnieuw naar de notaris. Over de veranderingen dien je het samen met je partner eens te zijn. Het contract mag je ook altijd ontbinden. Het beëindigen van het contract gebeurt vrijwel altijd omdat je de relatie wilt beëindigen. Voor het verbreken van het samenlevingscontract hoef je niet naar de notaris.
Samenlevingscontract en overlijden
Een samenlevingscontract is bij overlijden van je partner van belang, omdat ongehuwd samenwonenden niet automatisch van elkaar erven. Als je geen samenlevingsovereenkomst hebt afgesloten en je partner komt te overlijden, dan hebben de nabestaanden van jouw partner recht op de helft van de woning. Als de erfgenamen dit ook daadwerkelijk opeisen, kan dit betekenen dat je het huis moet verkopen.
In een samenlevingscontract wordt dit voorkomen door een verblijvings- of overnemingsbeding. Zo’n beding zorgt ervoor dat alle gezamenlijke gekochte goederen, zoals de eigen woning, eigendom van de langstlevende partner blijven.
Nabestaandenpensioen
Om elkaar als partner voor het nabestaandenpensioen aan te wijzen moeten ongehuwden de pensioenuitvoerder op de hoogte brengen dat ze een partner hebben. Bij een huwelijk of een geregistreerd partner gaat dat automatisch. De pensioenuitvoerder vraagt dan meestal een samenlevingscontract als bewijs dat je een partner hebt. Heb je je partner niet bij de pensioenuitvoerder gemeld en heb je géén samenlevingscontract, dan bestaat er een reëel gevaar dat je geen recht hebt op een nabestaandenpensioen bij het overlijden van je partner.
Kinderen
Als je kinderen krijgt met je partner is dit anders dan bij geregistreerd partnerschap of gehuwden. Bij een samenlevingscontract is de vrouw de moeder van het kind, de man kan het kind erkennen en is dan (juridisch) de vader. Als vader heb je bij een samenlevingscontract niet automatisch het gezag. Samen met de moeder kan de vader het gezag aanvragen bij de griffie van de rechtbank. Als de moeder bezwaar maakt, dan kan de vader het gezag aan vragen bij de rechter.