Onroerende zaakbelasting

Onroerende zaakbelasting (OZB) is de gemeentelijke belasting die je moet betalen voor het eigendom van een woning.

Belastingenvelop met geld

De onroerende zaakbelasting (OZB) wordt jaarlijks betaald door eigenaren van een woning aan de gemeente. Voor het bepalen van de OZB wordt gekeken naar de waarde van de woning. Deze waarde wordt de WOZ genoemd en wordt vastgesteld volgens de regels van de Wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ wordt bij de belastingaanslag op het aanslagbiljet vermeld.

Ben je op 1 januari eigenaar of gebruiker van een woning, dan ben je belastingplichtig voor het gehele jaar. Als je in de loop van het jaar van woning wisselt, heeft dit geen invloed op de belastingheffing van dat jaar. Het is gebruikelijk dat de notaris bij het transport van een woning de eigenaren onroerende zaakbelasting (OZB ) verrekent. De nieuwe eigenaar betaalt de OZB voor het deel van het jaar dat hij eigenaar is van de woning.

Wat is OZB en wie betaalt onroerende zaakbelasting?

OZB staat dus zoals gezegd voor onroerende zaakbelasting. Het is een belasting die iedereen die een eigen huis heeft aan de gemeente moet betalen. Ook als je het pand niet als woning gebruikt, moet je toch nog altijd de OZB betalen. Als huurder hoef je geen onroerende zaakbelasting te betalen, omdat je zelf geen eigenaar van de woning bent. Vaak spreken mensen ook van de termen onroerend goed belasting of OZB belasting. Maar die laatste term is een beetje dubbelop. Het woord belasting zit namelijk al verwerkt in de letter B van OZB.

Tarief onroerende zaakbelasting

Door herwaardering van de WOZ is er sprake van een waardestijging ten opzichte van het oude tarief. Hierdoor zal de onroerende zaakbelasting ook gaan stijgen. Om deze stijging te compenseren zijn er gemeenten die de onroerende zaakbelasting hebben verlaagd. De gemeente stelt de WOZ ieder jaar opnieuw vast. De OZB-waarde en de bijbehorende OZB-aanslag kan dus per jaar verschillen.
Je kunt geen bezwaar maken tegen het OZB-tarief dat wordt geheven door de gemeente. Je kunt wel een bezwaar maken tegen de waardebepaling van je woning (de WOZ).

Hoogte OZB berekenen

Wil je weten wat je aan OZB moet betalen dit jaar en vraag je je dus af: wat is mijn onroerende zaakbelasting voor 2024? Met behulp van het onderstaande rekenvoorbeeld kun je eenvoudig uitrekenen hoe hoog de aanslag onroerende zaakbelasting voor jou gaat zijn. Je hebt hiervoor wel de percentages van jouw gemeente nodig en uiteraard de WOZ-waarde van je woning.

Het bedrag van de OZB-aanslag is een door de gemeenteraad vastgesteld percentage van de WOZ-waarde. Stel dat de percentages in jouw gemeente als volgt zijn bepaald:

Onroerende zaakbelasting Tarief
Woningen eigenaar 0,1280%
Niet-woningen eigenaar 0,3186%
Niet-woningen gebruiker 0,2529%


Het verschil in OZB percentage heeft te maken met welke situatie voor jou geldt. Heb je de woning in eigendom en wordt de woning bewoond? Dan hanteert de gemeente het tarief ‘woningen eigenaar’. Gaat het om een niet-woning (zoals een winkelruimte, kantoor, fabriek of ander bedrijfsobject) dan kom je automatisch in een hoger tarief terecht. Daarbij wordt dan vervolgens nog onderscheid gemaakt tussen de eigenaar en de gebruiker (ofwel de huurder van het betreffende pand).

Hoeveel betaal je voor onroerende zaakbelasting in jouw geval? Als de WOZ-waarde van je eigen woning bijvoorbeeld 300.000 euro is, dan betaal je aan OZB kosten bij deze gemeentelijke tarieven het volgende eigenarendeel:

(300.000 / 100) x 0,1280 = 384 euro per jaar.

Waarom heft de gemeente onroerendezaakbelasting (OZB)?

De gemeente heft belastingen op onroerende zaken om een deel van de taken van gemeenten te bekostigen. De onroerende zaakbelasting (OZB) kan worden geheven op basis van artikel 220 van de Gemeentewet. De OZB vormt de grootste ‘eigen’ inkomstenbron van gemeenten en bedraagt gemiddeld acht procent van de totale gemeentelijke inkomsten.

Waar wordt de OZB voor gebruikt?

De opbrengsten uit de OZB vallen in de Algemene Middelen van de gemeente. Dat betekent dat de opbrengst niet een vooraf bepaalde bestemming heeft. De gemeente bepaalt zelf waarvoor de opbrengst uit de OZB worden gebruikt.

Wie betaalt de OZB?

Drie groepen krijgen een aanslag OZB:

  1. eigenaren van woningen
  2. gebruikers van niet-woningen
  3. eigenaren van niet-woningen.

Voor iedere groep geldt een eigen tarief. Dat tarief stelt de gemeenteraad vast in een verordening OZB. Gebruikers van woningen (bijvoorbeeld huurders) krijgen geen aanslag OZB.

Wanneer je betaal je OZB?

De frequentie dat je OZB betaalt is één keer per jaar, maar je kan bij de gemeente vragen om een betalingsregeling waarbij je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag betaalt.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis
Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.