Kosten van een makelaar
Wat kost een makelaar precies? Hoe duur is een aankoopmakelaar of een verkoopmakelaar? Op deze pagina geven we antwoord op al jouw vragen over makelaarskosten.
Wat zijn makelaarskosten?
Makelaarskosten of makelaarscourtage zijn kosten die de makelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Voor de diensten van een makelaar betaal je kosten. De makelaarscourtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs, een commissie voor de makelaar dus. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. Makelaarstarieven kunnen namelijk verschillen.
Gemiddelde kosten en courtage aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het vinden en het kopen van een huis. Wat de kosten voor een aankopend makelaar zijn, verschilt per makelaar. Dat kan een vast, vooraf afgesproken tarief zijn. Zowel jij als de makelaar hebben dan zekerheid over de kosten en opbrengsten van de dienstverlening. Zorg dat je wel goed afspreekt wat wel en niet is inbegrepen bij deze prijs. Denk bijvoorbeeld aan het aantal bezichtigingen dat bij de kosten van de aankoopmakelaar zit inbegrepen.
Andere makelaars werken met een courtage, een percentage van de aankoopsom. Een gemiddeld courtage van een aankoopmakelaar ligt tegenwoordig tussen de 1 en 2 procent incl. btw. Dit betekent dus dat hoe hoger de aankoopprijs van de woning is, hoe meer je aan de makelaar betaalt.
Ten slotte zijn er aankoopmakelaars die het onderhandelingsresultaat nemen als uitgangspunt voor hun tarief. Hoe meer de aankoopmakelaar van de aanvankelijke koopsom weet af te krijgen, hoe hoger het tarief is. Zo blijft de makelaar gemotiveerd om een zo laag mogelijke koopsom te onderhandelen.
Gemiddelde kosten en courtage verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar helpt je bij de verkoop van je huis. De makelaar regelt dan onder andere de foto's, de plaatsing op Funda of andere verkoopsites, de bezichtigingen en de onderhandelingen.
Wat zijn de gemiddelde makelaarskosten bij verkoop? Veel verkoopmakelaars vragen een opstarttarief voor o.a. de advertentiekosten om je woning onder de aandacht van potentiële kopers te krijgen. Daarnaast wordt er een courtage door de verkoopmakelaar gerekend, wat gemiddeld tussen de 1 en 2 procent incl. btw ligt.
Je kunt in plaats van een percentage van een verkoopprijs een andere courtageberekening afspreken. Bijvoorbeeld een basisbeloning van € 1.000 bij geslaagde verkoop en tien procent makelaarscourtage over het deel dat boven een afgesproken verkoopbedrag uitkomt. Leg de verkoopkosten die je afspreekt met de makelaar vast in de opdracht.
Wanneer moet ik de makelaarskosten betalen?
Wanneer je een makelaarscourtage hebt afgesproken, dan is dit op basis van 'no cure no pay'. Je hoeft dus pas te betalen op het moment dat je daadwerkelijk een woning koopt of je woning verkoopt. Dit bedrag wordt meestal verrekend bij de notaris samen met de andere kosten die je maakt.
Een vast tarief, opstarttarief of andere gemaakte kosten zoals de aanvraag van een bouwvergunning worden wel direct in rekening gebracht en betaal je rechtstreeks aan de makelaar.
Huis uit verkoop halen
Als je de opdracht voor de verkoop van je woning intrekt, dan brengt de makelaar vaak alleen de kosten in rekening die eventueel al zijn gemaakt. Als de Consumentenvoorwaarden Makelaardij van toepassing zijn, dan heeft de makelaar alleen recht op een bedrag aan intrekkingskosten als dit is afgesproken bij het verstrekken van de opdracht.
Wie betaalt de kosten bij de verkoop van een huis?
Ga je je huis verkopen? Dan moet je zelf de kosten voor de verkoop van de woning betalen. Onder de kosten van de verkoop van je huis vallen bijvoorbeeld de makelaarskosten, de kosten voor het doorhalen van je hypotheek of de kosten voor het verkoopklaar maken van de woning. De koper betaalt de kosten die hij maakt voor het aankopen van jouw huis: de kosten koper.
Zijn makelaarskosten aftrekbaar?
Zowel de kosten voor een aankoopmakelaar als de kosten voor een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar van de belasting.