Biedlogboek inzien na bod op woning
Bieden op een woning en het niet worden is natuurlijk ontzettend balen. Als je naast het net vist, wil je misschien wel weten of je in de buurt zat van het winnende bod. Sinds 2023 kan dat dankzij het biedlogboek.
Wat is een biedlogboek?
Het biedlogboek is eigenlijk niets meer dan een overzicht van de biedingen die zijn uitgebracht op een woning. Makelaars moeten de biedingen bijhouden en nadat de verkoop is afgerond inzichtelijk maken. Op die manier moet het biedproces transparanter worden voor huizenkopers. Voor 2023 hoefden makelaars niet te vertellen voor welke prijs een woning werd verkocht. In de overspannen woningmarkt zorgde dit soms voor onduidelijkheid en argwaan bij huizenkopers.
Wat staat er allemaal in een biedlogboek?
In het biedlogboek staat meer dan alleen de hoogte van het bod. Naast deze belangrijkste informatie wordt er ook vastgelegd hoe laat het bod is gedaan, of het bod is uitgebracht met voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap was toegevoegd bij het bod. En geen zorgen: de inhoud van de voorbehouden en eventuele persoonlijke boodschap worden wel vastgelegd, maar niet openbaar gemaakt. Ook is de informatie over de biedingen geanonimiseerd.
Wie legt het bod vast?
Steeds meer makelaars maken gebruik van een online platform voor kopers. Hier staat informatie over de woning en is er vaak ook de mogelijkheid om digitaal je bod uit te brengen. Deze informatie wordt automatisch vastgelegd in het biedlogboek. Bij biedingen die op een andere manier worden gedaan, bijvoorbeeld telefonisch, kunnen door de makelaar handmatig worden vastgelegd.
Wie mag het biedlogboek inzien?
Het biedlogboek moet inzichtelijk zijn voor alle kandidaat-kopers nadat de bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden verlopen zijn. Kandidaat-kopers zijn alle mensen die daadwerkelijk een bod hebben uitgebracht op de woning. Ook voor de verkopende partij is de informatie inzichtelijk nadat de koop definitief is, al beschikt de verkoper in de praktijk vaak al tijdens de verkoopperiode over alle biedingsinformatie.
In het biedlogboek verplicht?
Ja en nee. Het biedlogboek was in 2022 een initiatief van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Het is alleen nog geen wettelijke verplichting. Brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro hebben alvast voorgesorteerd op deze wetgeving en besloten dat het voor hun leden per 1 januari 2023 verplicht is om een biedlogboek te gebruiken.