Wat doet een aankoopmakelaar en wat zijn de kosten?
Een huis kopen is een spannend proces en een flinke investering. Veel mensen schakelen daarbij de hulp in van een professional: een aankoopmakelaar. Wat zijn de voor- en de nadelen van zo'n makelaar en wat kost het ongeveer? Wij zetten alle informatie over aankoopmakelaars voor je op een rijtje.
Wat doet een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het vinden en het kopen van een huis. Hij of zij heeft goede connecties op de lokale woningmarkt, waardoor je snel op de hoogte bent van te koop staande woningen. De aankoopmakelaar kan je helpen bij het selecteren van geschikte huizen en gaat desgewenst mee naar bezichtigingen. Heb je je droomhuis gevonden? Dan brengt de makelaar een bod voor je uit en voert hij of zij de onderhandelingen met de verkopende partij. Je kunt met de aankopend makelaar afspreken welke diensten je precies afneemt. Vaak worden er verschillende pakketten aangeboden en kunnen de prijzen verschillen.
Kosten aankoopmakelaar: hoe duur is een aankoopmakelaar?
De kosten voor een aankoopmakelaar kunnen variëren. Sommige makelaars werken met een vast tarief, terwijl anderen een bepaald percentage van de aankoopprijs vragen, ook wel courtage genoemd. Je doet er verstandig aan om offertes op te vragen bij meerdere makelaarskantoren, zodat je een goede vergelijking kunt maken van het tarief per koopmakelaar. Wat uiteindelijk de kosten worden, heb je zelf in de hand. Houd er rekening meer dat de kosten van een aankoopmakelaar niet fiscaal aftrekbaar zijn.
Waarom een aankoopmakelaar?
Wij krijgen vaak de vraag van huizenkopers: wanneer schakel je een aankoopmakelaar in? Of: moet ik wil of niet een aankoopmakelaar inschakelen? Wij zijn van mening dat een aankoopmakelaar in de hand nemen altijd een goed idee is, omdat het je helpt bij het bemachtigen van een huis op deze krappe woningmarkt. Alle voordelen maar ook nadelen van een aankoopmakelaar hebben we voor je op een rijtje gezet.
Voordelen aankoopmakelaar
Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft veel voordelen. De makelaar neemt werk voor je uit handen en is een expert op het gebied van woningen aankopen in jouw regio. Omdat de makelaar niet emotioneel betrokken is bij de woning, kan hij of zij een objectieve mening geven en je adviseren over de hoogte van het bod dat je wilt doen. Een aankoopmakelaar is veelal een gecertificeerd taxateur zodat hij of zij ook verstand heeft van bouwtechnische en aanhorige zaken. Onderhandelen is een dagelijkse bezigheid van de makelaar, en hij of zij is daar waarschijnlijk behendiger in dan jij als 'leek'. Daarnaast helpt hij of zij je met diverse juridische en administratieve zaken omtrent de aankoop. Je kan hierbij denken aan het opstellen van het koopcontract maar ook aan bepaalde voorwaarden waaronder je aankoopt.
Nadelen aankoopmakelaar
Een nadeel van een aankoopmakelaar zijn natuurlijk de kosten en deze kunnen fors oplopen. Daarnaast heeft de aankoopmakelaar vaak geen direct contact met de verkopende partij. Wegen de kosten voor jou niet op tegen de voordelen? Dan zal je zelf moeten onderhandelen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een aankoopmakelaar?
Bij de keuze voor een aankoopmakelaar spelen natuurlijk meer zaken dan alleen de kosten. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt die geen huis voor je weet te bemachtigen, dan schiet je daar natuurlijk niets mee op. Ga dus na hoe ervaren de betreffende aankoopmakelaar is. Kijk ook of je online reviews over hem of haar kunt vinden. Het wekt altijd meer vertrouwen als ook andere mensen zeggen dat een bepaalde aankoopmakelaar zijn vak goed verstaat. Of een makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie (zoals bijvoorbeeld de NVM) zegt ook altijd iets over de betrouwbaarheid.
Wat kan je vragen aan een aankoopmakelaar?
Om je keuze te bepalen voor een aankoopmakelaar kun je een aantal dingen vragen. Zoals bijvoorbeeld:
- Welke diensten zijn inbegrepen bij de service die je verleent?
- Hoeveel woningen heb je de afgelopen periode succesvol aangekocht?
- Hoe bekend ben je met de regionale woningmarkt?
- Moet ik nog rekening houden met bijkomende kosten?
Wat als de koop niet doorgaat?
Als je een aankoopmakelaar inschakelt, is dat meestal op basis van no cure no pay. Dat betekent dat als er uiteindelijk geen woning aangekocht wordt, je hem of haar ook geen kosten hoeft te betalen. Sommige aankoopmakelaars rekenen wel een standaard bedrag vooraf voor eerste aanloopkosten of hanteren bijvoorbeeld inschrijfkosten. Ga vooraf dus goed na of dat bij jouw aankoopmakelaar ook het geval is.
Een huis kopen zonder makelaar?
Soms vragen huizenzoekers zich af: moet ik wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Natuurlijk kun je ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk flink wat tijd en energie moet steken in de zoektocht naar woningen en het proces van bieden en onderhandelen. Ook kan het zijn dat een woning via een ander kanaal wordt aangeboden waardoor je te laat bent. Schakel eventueel hulp in van vrienden of familie en zorg ervoor dat je je goed hebt ingelezen.
Aankoopbegeleiding bij De Hypotheker
Naast het inschakelen van een aankoopmakelaar, kun je ook kiezen voor aankoopbegeleiding van De Hypotheker. Wij helpen je dan bij allerlei zaken die de aankoopmakelaar doorgaans niet voor je regelt, soms nog voordat je naar nieuwe huizen gaat kijken. Zoals een gedegen hypotheekadvies of kijken of het wellicht zinvol is om je huidige hypotheek over te sluiten. Ons advies is daarbij volledig onafhankelijk want het belang van onze klanten staat altijd voorop. Maak hieronder direct een afspraak met een van onze adviseurs.