Hybride warmtepomp
Bij de vervanging van een cv-installatie is een duurzame verwarmingsinstallatie zoals een (hybride) warmtepomp verplicht vanaf 2026.
Een hybride warmtepomp combineert een kleine warmtepomp met een cv-ketel. De kleine warmtepomp kan voor de grootste tijd van het jaar de woning verwarmen. Doordat de pomp energie uit de buitenlucht of uit ventilatielucht haalt, levert de pomp meer warmte dan dat hij stroom verbruikt. Een duurzame manier van verwarmen dus. Alleen is het wel zo dat de cv-ketel alsnog moet bijspringen. Dit is het geval wanneer het buiten erg koud is of wanneer er veel warm water gebruikt wordt. Een hybride warmtepomp zorgt dus voor een besparing van gasverbruik en draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Vanaf 2026 duurzame verwarmingsinstallatie verplicht bij vervanging cv-installatie
Bij de vervanging van een cv-installatie is een duurzame verwarmingsinstallatie verplicht vanaf 2026. Recent kwam vanuit het kabinet deze maatregel om meer duurzame verwarmingsinstallaties zoals een hybride warmtepomp de norm te laten worden. Een woning moet wel geschikt zijn om een warmtepomp te nemen. Zo is een goede isolatie van belang en zijn dak-, vloer- en spouwisolatie nodig. Vaak is ook HR++ glas nodig. Of je woning in aanmerking komt voor een hybride warmtepomp kun je ook bekijken via het energielabel van je woning. Bij een goed geïsoleerde woning is het zelfs mogelijk om direct over te stappen naar een volledig elektrische warmtepomp. Op die manier is er helemaal geen aardgas nodig. Wanneer een woning (nog) niet geschikt is voor een van deze duurzame alternatieven dan is aansluiting op een warmtenet nog mogelijk. In sommige delen van Nederland komt, of is zelfs al, een warmtenet beschikbaar.
Financiering hybride warmtepomp
Om huizenbezitters te ondersteunen bij de verduurzaming van warmtevoorziening in de woning, is er vanuit het Rijk een subsidie. Tot en met 2030 is door het kabinet € 150 miljoen gereserveerd om woningeigenaren te ondersteunen via een subsidie. Naast de subsidie biedt het Nationaal Warmtefonds financieringsmogelijkheden. Zo geldt er een 0%-rentetarief voor lage- en middeninkomens tot € 48.625.
Besparing op milieu én maandlasten
Een duurzame verwarmingsinstallatie is een besparing op het gebruik van aardgas. Met een hybride warmtepomp kan dit gemiddeld 60 procent besparing op aardgasverbruik opleveren. Naast dat dit goed is voor het milieu, levert het ook een besparing in de maandlasten op.
Lees meer over de mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Wil je een financieel advies zodat je kan investeren in energiebesparende maatregelen in jouw woning? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van De Hypotheker.