Al twee weken op rij dalende hypotheekrentes na lange periode van stijgingen
Bijna twintig geldverstrekkers voeren renteverlagingen door. De gemiddelde hypotheekrente laat voor de tweede week op rij sinds begin september een zeer lichte daling zien. Zo daalde de gemiddelde 10-jaars rente met NHG de afgelopen weken met 0,04 procentpunt naar 4,55 procent. Eind oktober verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,75 procentpunt om de extreem hoge inflatie tegen te gaan. Hierdoor daalde de kapitaalmarkrentes met een paar tienden en is vervolgens een iets grilliger verloop zichtbaar. Hierdoor zijn geldverstrekkers terughoudend met het doorvoeren van grotere renteverhogingen. Terwijl de rentestijging in de afgelopen weken begon af te vlakken, is inmiddels sprake van zeer kleine verlagingen. Volgens De Hypotheker is het echter nog te vroeg om te spreken van een échte trendbreuk.
De gemiddelde hypotheekrente is in het afgelopen jaar flink gestegen, met maar liefst 3,5 procentpunt. Hierdoor is de gemiddelde hypotheekrente verdriedubbeld. Zo staat de gemiddelde hypotheekrente voor hypotheken met NHG op 4,67 procent en zonder NHG gemiddeld op 5,13 procent. Na het eerdere hoogtepunt in juli - toen de grens van 4 procent werd doorbroken - daalde de hypotheekrente in augustus kort, waarna snel de stijgende lijn weer werd ingezet. Dit had te maken met de kapitaalmarktrente die sinds begin augustus weer begon te stijgen, wat met enige vertraging doorwerkte in de hypotheekrente. Voor huizenkopers die een hypotheek sluiten betekent dit, bovenop de sterk gestegen energiekosten, flink hogere maandlasten.
Na de forse stijgingen in de afgelopen tien weken lijkt het erop dat de hypotheekrente in iets rustiger vaarwater terecht is gekomen. Geldverstrekkers voerden sinds vorige week zelfs weer een aantal renteverlagingen door, ook al is dit nog beperkt. Volgens De Hypotheker gaat het vooralsnog om zeer bescheiden dalingen met een kleine impact op de gemiddelde hypotheekrentes. Zo kondigden bijna twintig geldverstrekkers een renteverlaging aan, waardoor de gemiddelde hypotheekrente een lichte daling laat zien ten opzichte van vorige week.
"Onze verwachting is dat geldverstrekkers terughoudend zullen zijn met het verder verhogen van de hypotheekrente en we vaker kleine verlagingen gaan zien."
Piek rentestijging komt in zicht
De ECB heeft onlangs opnieuw de rente verhoogd met 0,75 procentpunt om de torenhoge inflatie te beteugelen. Deze verhoging is net zo groot al de vorige renteverhoging in september. In de afgelopen drie maanden is de rente door de ECB inmiddels twee procentpunt verhoogd. Hiermee hoopt de centrale bank dat de groei van de economie vertraagt en prijsstijgingen op den duur zullen afzwakken. De inflatie in Europa bereikte in de afgelopen maanden een historisch hoog niveau. In oktober is de inflatie op basis van de huidige schattingen inmiddels de grens van 10 procent gepasseerd, het hoogste niveau sinds decennia. Dit is reden voor de ECB om vast te houden aan het stringente monetaire beleid dat zij heeft ingezet. In december zal de rentestijging naar verwachting 50 basispunten bedragen, waardoor het zogenoemde depositotarief op 1,5 procent staat. Deze verwachte verhoging van de ECB is al verwerkt in de huidige hypotheekrentes. Mocht de centrale bank de rentes onverwachts verder verhogen, zal dit een opwaarts effect hebben op de langere hypotheekrente.
“Omdat de kapitaalmarktrentes met een aantal tienden zijn gedaald, hebben geldverstrekkers nog ruimte om de hypotheekrente verder te verlagen. We verwachten de komende tijd geen grote stijgingen voor de kapitaalmarktrentes, deze zullen eerder stabiliseren. Onze verwachting is daarom dat geldverstrekkers terughoudend zullen zijn met het verder verhogen van de hypotheekrente en we vaker kleine verlagingen gaan zien”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Of er écht sprake is van een kentering bij de hypotheekrente valt, gezien de lichte renteverlagingen, nog te bezien. Vooralsnog is deze ontwikkeling echter positief voor veel huizenkopers, zeker nu de leennormen voor 2023 in veel gevallen niet per sé positiever uitpakken dan verwacht.”
Lees hier de uitgebreide renteverwachting van onze experts en bekijk in onderstaand rekenvoorbeeld wat het verschil is als je nu hypotheek afsluit ten opzichte van januari 2022.
Effect van hypotheekrente op je maandlasten
Dit rekenvoorbeeld illustreert de invloed die de hoogte van je hypotheekrente kan hebben op je maandlasten.
Stel, je sluit een hypotheek af ter hoogte van 361.000 euro. In januari van dit jaar kon je een hypotheek met een hypotheekrente van 1,11 procent* afsluiten. In november is die rente gestegen naar 4,55 procent*.
- Bij een rente van 1,11 procent zijn de maximale netto maandlasten 1.106 euro.
- Bij een rente van 4,55 procent zijn de maximale netto maandlasten 1.383 euro.
De maandlasten bij een rente van 4,55 procent zijn dus 277 euro hoger dan de maandlasten bij een rente van 1,11 procent.
* In dit voorbeeld is uitgegaan van een stel met een bruto jaarinkomen van 40.000 en 35.000 euro en een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.