Zonnepanelen raken uit de gratie
In het eerste half jaar van 2024 zijn er aanzienlijk minder zonnepanelen neergelegd op Nederlandse daken. Waar de panelen vorig jaar niet aan te slepen waren, zijn huizenbezitters nu minder happig. Dat blijkt uit cijfers van Energie Data Services Nederland (EDSN).
In de eerste 6 maanden van dit jaar plaatsten installateurs van zonnepanelen 188.000 nieuwe installaties. Aanzienlijk minder dan in 2023 toen het ging om 371.000 zonnepaneleninstallaties. Dit betreft niet het aantal daadwerkelijk geplaatste zonnepanelen, maar het aantal omvormers. Achter 1 omvormer kunnen meerdere zonnepanelen worden geplaatst.
Salderen, terugleverkosten en een verzadigde markt
Volgens EDSN is de harde daling voorlopig niet te stoppen. Een belangrijke oorzaak ligt volgens het dataplatform in voortdurende onduidelijkheid over de salderingsregeling waarbij huiseigenaren met zonnepanelen hun opbrengst weg mogen strepen tegenover de verbruikte stroom. Afschaffing van deze regeling strandde eerder dit jaar in de Eerste Kamer, maar het nieuwe kabinet heeft plannen om er in 2027 een streep doorheen te zetten.
Een andere mogelijke, en misschien wel belangrijkere, oorzaak zijn de terugleverkosten die bijna alle energiebedrijven inmiddels rekenen. Hierdoor moeten huishoudens met zonnepanelen een vergoeding betalen voor de stroom die zij terugleveren aan het stroomnet. Samen met het waarschijnlijk afschaffen van de salderingsregeling zorgt dit voor een langere terugverdientijd en dus minder financiële prikkel om te investeren in zonne-energie.
Ook zorgt een verzadigde markt voor minder aanvragen voor zonnepanelen. Veel huiseigenaren die panelen kunnen en willen leggen hebben dat inmiddels gedaan.