Woningtekort loopt op, maar nieuwbouw trekt aan
Het aantal huizen dat we in Nederland tekortkomen is dit jaar verder toegenomen naar 400.000. Dat blijkt uit onderzoek van ABF Research. Toch is er ook reden voor voorzichtig optimisme. Er worden namelijk steeds meer bouwvergunningen afgegeven, waardoor de nieuwbouwmarkt op stoom lijkt te komen.
Onderzoeksbureau ABF Research deed in opdracht van de overheid onderzoek naar de woonbehoeften van Nederlanders. Uit dit onderzoek komt naar voren dat we op dit moment 405.000 woning tekortkomen. Dat is een stijging van 10.000 ten opzichte van 2023. Het onderzoeksbureau komt tot dit aantal door de geschatte woningvraag te vergelijken met het huidige woningaanbod. Volgens ADF Research is de oorzaak voor het toegenomen tekort tweeledig. Aan de ene kant is de woningvraag toegenomen, maar ook de belofte om 100.000 woningen bij te bouwen is vorig jaar niet gehaald. Dit aantal bleef steken op ruim 88.000.
Als voornaamste reden voor het groeiende woningtekort noemt het onderzoeksbureau de toegenomen migratie. Vooral woningzoekende Oekraïners en buitenlandse studenten zorgen voor extra druk op de huizenmarkt. Een 2e oorzaak wordt gevonden in de krimpende huishoudens. Omdat steeds meer mensen een eenpersoonshuishouden vormen, groeit de vraag naar huizen.
Nieuwbouw komt op stoom
Er is ook goed nieuws te melden. Het aantal verstrekte bouwvergunningen is namelijk toegenomen ten opzichte van een flinke dip in 2023. Dit betekent dat de nieuwbouwmarkt weer op gang lijkt te komen. Deze bevindingen stroken met recente NVM-cijfers waaruit bleek dat er steeds meer nieuwbouwhuizen worden verkocht. Wanneer de verkoop van nieuwbouw goed loopt, durven projectontwikkelaars sneller nieuwe nieuwbouwplannen te maken. In Lelystad gaat het al de goede kant op met de nieuwbouw. Daar werden 10 procent meer woningen gebouwd.
Randstad weer in trek, mogelijk overschot in andere plaatsen
Met de huidige krapte is er op dit moment op geen enkele plek in Nederland sprake van een woningoverschot (meer aanbod dan vraag). Toch kan dit volgens de onderzoekers binnenkort gaan veranderen in sommige plekken in Zeeland en Limburg. Door een krimpende bevolking en groeiend woningaanbod voorzien het onderzoek in de nabije toekomst een woningoverschot voor onder meer Middelburg en Maastricht.
Aan de andere kant zien de onderzoekers dat mensen steeds vaker weer naar de Randstad trekken. Het percentage van alle Nederlanders dat in de Randstad woont, kromt de afgelopen jaren naar 42 procent, maar groeit sinds vorig jaar weer. Vooral migranten en jonge gezinnen willen graag in de Randstad wonen. ABF Research verwacht dan ook dat de natuurlijke bevolkingsgroei de komende jaren vooral vanuit de Randstad zal komen.